Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изворско - едно по-различно село

31
Табелата на входа на село Изворско

Изворско е едно село в Община Аксаково, което се намира на около 10 километра от Варна. Лудницата и трафикът в града бързо ги забравяш когато влезеш в селото с приятната тишина, чистият въздух и красивата природа. Още щом с колегата Лъчезар Лазаров подминахме табелата на входа на селото, осъзнахме, че Изворско е далеч от традиционния образ на български села в много отношения. И тук има някоя друга стара порутена къщурка измежду огромните и красиви палати с големи дворове, които видяхме по пътя към кметството. Пътната настилка е в прилично състояние, а селото е добре поддържано и чисто. Докато стигнем до центъра видяхме поне двама-трима човека, които метяха улиците. Още щом спряхме до кметството, при нас дойде една усмихната жена, която каза, че кметът ни очаква. Точно до самата сграда се строеше голяма зала, която щяла да бъде за тържества, банкети и други забавления. 

Новостроящата се зала до кметството, в която няма да се провеждат срещи на Г-7, както се пошегува кмета, а конференции, тържества и банкети.

Видимо и кметът Иван Иванов се гордееше с новата сграда на кметството. Той е кмет на Изворско от 2003 година. Роден е и е израстнал в селото, чието население е над 1000 човека. Повече от 80% са млади семейства. Още едно нещо, което в днешно време е рядкост по българските села. Хората работят както в Изворско, така и в близките по-големи градове - Варна и Аксаково. Има и семейства в чужбина, които се връщат през лятото и строят къщи в селото. Чуйте какво сподели кметът за живота в село Изворско, който като във всяко сило си има както положителни страни, така и недостатъци: 

Жителите на селото се обръщат за абсолютно всичко към кмета Иван Иванов.

Село Изворско има съвременен облик, но в същото време е с дълга история зад гърба си. Малко е информацията за тази история. Има кратка информация в "Уикипедия", която обаче се оказва, че не отговаря на истината. Това, което разбрахме е, че преди селото се е казвало Дервент. В превод думата означава „проход“. Днес в селото живеят няколко етнически групи, като над 80% са рудари и копанари. Жителите от различните етнически групи живеят в мир и разбирателство. След разговора с кмета Иван Иванов, той предложи да ни разведе из селото и да ни покаже храма, училището, детската градина и другите интересни места. Първото такова обаче беше полицейският кабинет, който се намира през врата от кметския. Всеки ден за няколко часа тук идват представители на полицията. Това обянява и защо престъпността е почти нулева. В селото си имат и лекарски кабинет. Имат и помещение за аптека, но засега няма интерес. На входа имаше няколко щайги с храна - супа, хляб и други вкусотии. Оказва се, че това е безплатен обяд за възрастните и болни хора в селото, който осигурява кметството. 

Всеки ден има безплатен топъл обяд за трудно подвижните и хората в нужда в селото.

Точно срещу кметството е новата сграда на детската градина, която е почти завършена и ще бъде открита съвсем скоро. Сградата е модерна с голям и красив двор и детска площадка. Нещо, което също рядко се вижда по селата. 

Новата сграда на детската градина ще бъде открита след няколко месеца.

Кметът Иван Иванов ми каза, че в момента градината се помещава в една по-малка сграда в съседство, където всъщност е читалището „Васил Левски“. 

В сградата на читалището в момента се помещава детската градина.

От едната страна на голямото помещение на детската градина са леглата, на които децата спят, а от другата – играчки, масичики и столчета, рисунки, букви, цифри и всякакви неща от пърстия детски свят. Директорът Ана Милкова тъкмо попълваше някакви документи на компютъра за началото на годината, но отдели малко от времето си за да поговорим. 

Ана Милкова, директор на ДГ

 25 са децата в детската градина, но догодина сигурно ще са повече, тъй като за кратката обиколка из селото срещнахме поне няколко майки с колички. Много от децата пък са с родителите си в чужбина. Порасналите малчугани вече учат в основно училище „Св. Климент Охридски“, намиращо се няколко метра по-надолу от детската градина. Училището е голямо, а до него се намира и сградата на старото училище, която е доста по-малка. Въпреки това и тя се използва за учебни занятия. В този момент течеше трескава подготовка за новата учебна година. С разрешение на кмета влязахме и вътре и се срещнахме с част от учителите и директора Галина Кулева. 

В училището учат близо 100 деца.

Следващата ни среща в селото беше с председателя на читалище "Васил Левски" Веселина Василева. Там развиват различни дейности, но една от гордостите им е детския танцов състав. Само преди няколко дни, малчуганите са се завърнали от фестивал в Китен, където са завоювали първо място. 

Сборът на село Изворско е на 24 май, но освен него, хората си отбелязват и другите традиционни български празници и пресъздават някои от обичаите. В селото има и православен храм, който е един от най-старите в областта, тъй като е строен още преди Освобождението. 

Православният храм е строен още преди Освобождението и е запазил автентичния си вид.

Той е запазил автентичния си вид, като единствено е ремонтиран покрива и вътрешната част. Преди години, храмът е бил изоставен, запустял и без ограда. Сега дворът е добре поддържан и красив, с прясно окосен райграс и добре подрязани храсти. Има пейки за отдих и голяма чешма с надпис, изградена от кмета Иван Иванов. Оказва се, че той е облагородил мястото сам, с двете си ръце и помощта на близките и семейството. Дори и сега кметът се грижи за поддръжката на двора, в който се организират и сватби. Показа ми клипче от една от тях с бели шатри, арка, народни танци. Като по филмите. Ключовете за църквата са в него, но попът също идва по няколко пъти в седмицата и по различни поводи. Кметът е вярващ човек и за него това място е свято. 

Църквата се "охранява" от две костенурки, които нарекохме "пазителите на храма". Едната се беше скрила, но другата стоеше до дървото точно до входа на храма. Като се приближих се показа, сякаш да ни поздрави с добре дошли. 

Единият от пазителите на храма

Кметът Иван Иванов пък ни каза, че сме добре дошли за всички интересни събития в селото. На тръгване минахме покрай полянката, която той си е поставил за цел да превърне в спортна площадка. То и сега има две импровизирани железни футболни врати, а няколко малчугани ритаха топка. Доста добре се справяха си казах и си помислих, че в крайна сметка и Меси и Роналдо са ритали така преди да станат ... Меси и Роналдо.

На това място ще бъде новата спортна площадка.

Не бива да забравя човек откъде е тръгнал. И  да се гордее с корените си. Така, както кметът и жителите на село Изворско се гордеят. Направи ми впечатление, че освен задружни, жителите тук са като пчелички – всеки си действа по неговите задачи и не се вълнуват нито от избори, нито от някакви глобални неща. Но най-хубавото е, че повечето от тях бяха усмихнати и приветливи. Потеглихме от село Изворско с приятни емоции и надеждата, че един ден ще виждаме да кипи такъв живот в повече български села. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненският залив

НА СВЕТЛО на 29 май с Валерия Василева

Репортаж от новата варненска автогара, която е готова за официалното откриване в събота, 1 юни. Младите избиратели и интересът им предстоящите избори "2 в 1" - интервю с Атанас Радев, председател на Национален младежки форум. Отново за ремонтите във Варна – репортаж от ул. „Сава Радулов“ в район „Приморски“. Продължаваме в ефира на..

публикувано на 29.05.24 в 13:45

"Новият ден" на 29 май

Само преди дни  Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София.  България е една от държавите членки на НАТО и в контекста на войната в Украйна, въпросът за..

публикувано на 29.05.24 в 07:22
Една българска роза

НА СВЕТЛО на 28 май с Валерия Василева

28-и май е денят на парковете в България и понеже сме далеч от трите национални – Рила, Пирин и Централен Балкан, фокусът ни е върху нашия градски парк – емблематичната Морска градина във Варна, състоянието в началото на сезона и някои арт предизвикателства, които привличат вниманието тези дни. До месец трябва да приключи рехабилитацията..

публикувано на 28.05.24 в 14:05

Радио Варна на 90 - епизод 4

Новият епизод от предаването, излъчен на 25 май, е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. За добро или лошо това е факт, който не можем да отминем, не можем да избягаме от темата, да прескочим този крайъгълен камък, той е част от..

публикувано на 28.05.24 в 12:16

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA). Представяне нановия албум на COOL DEN "Фар и факла" – разговор с Никола Симеонов. В "Мазето на Вакашински" – Black Art ("Autumn Souls Of Sofia") и Ясен Вакашински представят "Grind Over Sofia 2024". В предаването ще звучи музика..

публикувано на 27.05.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 27 май със Светлана Вълкова

Предизвикателствата пред развитието на висшето образование в България обсъждат на семинар в ИУ - Варна Вече четири дни варненското село Константиново е без вода До края на май се очаква да бъде пусната водата в новоизградената чешма до бившия "Дом Младост" във Варна За 110-ата си годишнина смесен хор "Черноморски звуци" – Балчик..

публикувано на 27.05.24 в 11:52

НОВИЯТ ДЕН на 27 май с Мариела Димитрова 

В началото на сезона хотелиери в "Слънчев бряг" обявиха, че излизат на протест. Причината е, че от девет месеца Министерството на туризма не е изплащало средства по хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци. Някои от хотелиерите твърдят, че имат да получават по 2-3 милиона лева и са застрашени от фалит. Ще ги подкрепят ли колегите..

публикувано на 27.05.24 в 06:20