Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Житница

49
с.Житница
Снимка: Д.Дончева

Село Житница има важно стратегическо и икономическо значение за провадийския и изобщо варненския регион, а преди години е било и  административен център. В селото е имало и много хора - силна интелигенция, развити инфраструктура и благоустрояване. Имало е здравен кабинет, зъболекарски кабинет, местните споделят, че са раждали децата си на село обгрижвани от медицински специалисти. Разцветът на селото е в средата на миналия век, когато в него са живеели малко над 1700 души. Днес са останали около 850, от тях 10 процента българи. Два ромски етноса си делят селската територия – бургуджии и копанари.  Има едно семейство калайджии и едно турско семейство, дошли от района на Бургас. И чужденци има - няколко семейства англичани, едно семейство руснаци и едно семейство – германец с рускиня. Но за тях местните споделят, че били саможиви хора и не пожелали да се впишат в общоселския живот. И другото забележително в селото – имат 15 двойки близнаци. Догодина от читалището са решили да направят среща на всички близнаци – от най-малките до най-големите.

Житница е разположена на 9 км (по права линия) югоизточно от Провадия, област Варна, край малката Манастирска река, ляв приток на Провадийска река. Източно от селото е язовир Тръстиково. В миналото селото е познато с името Чешнеджи, Тестеджи. Днешното му име е от 14 август 1934 г. и произлиза от богатата му земя, на която добре виреят житни култури, сочат данни в Историческия музей в Провадия. На километър и половина западно от Житница, върху платото зад Тестеджи дере, е имало средновековна крепост и селище. Трудно е да се уточни кога селото е застроено на съвременното си място. В изворите за първи път то се среща през ХVІІ век. Населението е било смесено – християни и мюсюлмани. Около 1848 г. в Тестеджий е открито първото новобългарско килийно училище. В него преподава абаджията Пеню, по-късно е заменен от Тодор Панайотов. Отначало обучението на учениците в Тестеджий се извършва в частни къщи. През 1860 г. е започнат строеж на специална училищна сграда. Няколко години по-късно през 1867 г в селото е издигнат и храма “Св. Димитър”. Средище на културния живот в Тестеджий става основаното през 1902 г. читалище – „Никола Вапцаров”. Неговото начало се свързва с името на учителя Стоян Митков, завършил образованието си в Образцов чифлик, Русенско.

Историята за селото разказа Димитричка Стефанова, която е била учителка по история 40 години.




Гостувах на житненци в четвъртък – в деня, в който се събира пенсионерският клуб. Основният състав е от жени, мъжете си имали друга работа. Разказаха за ежедневието си, за празниците и годишнините, които отбелязват, за живота преди и сега, за носиите наследени от бабите им и изпяха една от любимите си песни.





Охранител на нивите в село Житница е Димитър Шидеров. Пази от набези царевицата, слънчогледа и пшеницата. Казва, че няма кражби, но пък че трябва да има пазач. Не тази работа, обаче, му е на сърце, а друга – да ходи на лов. Димитър Шидеров е ловджия и председател на Ловната дружинка в селото. Още като 10 годишен бил прострелян в лицето с пушка и се наложило баща му да вади с пръсти сачми от лицето му. Останала му една над веждата и с нея си е и до днес. Още от дете харесвал лова. Днес има 4 пушки. Споделя, че преди години е имало много животни, но с новото време почти са изчезнали, заради масовия лов през годините. Най-голямото животно, което е отстрелял е около 180 кг. диво прасе през 2013 г. Зъбите му са 24 см. и са изложени в ловния дом в селото. За този трофей получава и бронзов медал от Държавна комисия.



Две институции в село Житница са в основата на ограмотяването на деца и възрастни – училище и читалище. Основното училище „Христо Ботев“ е в малка едноетажна сграда. И учителският състав е малък, но сърцат. Петте стаи, които са годни за ползване от учениците са чисти,  подредени и украсени благодарение на педагогически и непедагогически персонал. В училището няма физкултурен салон и никога не е имало. При хубаво време децата играят на двора, а в лошо време се организират занимания по стаите. Сирма Цанева е временно изпълняващ длъжността директор от 2020 година. Децата постоянно намаляват, а основният проблем е ниската раждаемост, сподели тя. Тази година първокласниците са само седем. Притесненията са ,че догодина ще са още по-малко. В Житница учат децата и от съседното село Манастир. Всички деца са от ромски произход, но всички знаят български език, защото са посещавали детска градина и в едното и в другото село. Трудно оцелява малкото селско училище. Въпросът е до кога ще го има?


За разлика от училището положението в читалището е коренно различно. То е ремонтирано и продължава да се обновява. С едно изключение – кино-салонът е затворен за ползване, защото е направен от дърво и не отговаря на изискванията за пожарна безопасност. Надеждите са скоро и той да бъде ремонтиран, разказа Маринка Атанасова, която е секретар на Народно читалище „Никола Вапцаров-1900“.  Имат заседателна зала, младежки клуб, библиотека, читалня, съблекалня. Сега подготвят и зала за събития, където да се организират различни тържества.


Имах късмета да се срещна с мъжа от  единственото семейство калайджии в село Житница. Казва се Христо. На 42 години е и чакаше на центъра да дойде камион със строителни материали. Христо има 4 деца. Разказа, че всички са направени с любов. Спомня си как е пътувал из страната с родителите си като малък. Пътуват с каруца и спят на палатка – според особеностите на калайджийския занаят. Родителите му се установяват трайно в село Житница. Днес вече почти никой не калайдисва тенджери и други домакински съдове, разказа Христо. Сега основната му работа е като строителен работник у нас и в чужбина и изхранва семейството си с нея. Зимата ходи в Германия, лятото е на село. Благодарение на труда си успява преди няколко години да си купи къща в Житница. Има още две къщи в села в Ямболско и Старозагорско.



Кмет на село Житница е Марин Демирев. Пише дълга история като кмет – за първи път го избират през 2003 година и кметува до 2010 г. През 2015 г. местни жители го поканили  да се кандидатира пак, той приема и го избират. И така до днес. Общо 14 години е кмет и споделя, че в тази работа най-много му харесва това, че работи с хора. Сега е на 72 години и е решил  на местните избори да се кандидатира отново. Сподели, че иска в селото да има едно кафене, където да се събират местните. Да се похвалят и да се оплачат, да потъгуват за старото време и да помечтаят за по-добри времена, каквито всички искаме за родните си места.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненският залив

НА СВЕТЛО на 29 май с Валерия Василева

Репортаж от новата варненска автогара, която е готова за официалното откриване в събота, 1 юни. Младите избиратели и интересът им предстоящите избори "2 в 1" - интервю с Атанас Радев, председател на Национален младежки форум. Отново за ремонтите във Варна – репортаж от ул. „Сава Радулов“ в район „Приморски“. Продължаваме в ефира на..

публикувано на 29.05.24 в 13:45

"Новият ден" на 29 май

Само преди дни  Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София.  България е една от държавите членки на НАТО и в контекста на войната в Украйна, въпросът за..

публикувано на 29.05.24 в 07:22
Една българска роза

НА СВЕТЛО на 28 май с Валерия Василева

28-и май е денят на парковете в България и понеже сме далеч от трите национални – Рила, Пирин и Централен Балкан, фокусът ни е върху нашия градски парк – емблематичната Морска градина във Варна, състоянието в началото на сезона и някои арт предизвикателства, които привличат вниманието тези дни. До месец трябва да приключи рехабилитацията..

публикувано на 28.05.24 в 14:05

Радио Варна на 90 - епизод 4

Новият епизод от предаването, излъчен на 25 май, е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. За добро или лошо това е факт, който не можем да отминем, не можем да избягаме от темата, да прескочим този крайъгълен камък, той е част от..

публикувано на 28.05.24 в 12:16

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA). Представяне нановия албум на COOL DEN "Фар и факла" – разговор с Никола Симеонов. В "Мазето на Вакашински" – Black Art ("Autumn Souls Of Sofia") и Ясен Вакашински представят "Grind Over Sofia 2024". В предаването ще звучи музика..

публикувано на 27.05.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 27 май със Светлана Вълкова

Предизвикателствата пред развитието на висшето образование в България обсъждат на семинар в ИУ - Варна Вече четири дни варненското село Константиново е без вода До края на май се очаква да бъде пусната водата в новоизградената чешма до бившия "Дом Младост" във Варна За 110-ата си годишнина смесен хор "Черноморски звуци" – Балчик..

публикувано на 27.05.24 в 11:52

НОВИЯТ ДЕН на 27 май с Мариела Димитрова 

В началото на сезона хотелиери в "Слънчев бряг" обявиха, че излизат на протест. Причината е, че от девет месеца Министерството на туризма не е изплащало средства по хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци. Някои от хотелиерите твърдят, че имат да получават по 2-3 милиона лева и са застрашени от фалит. Ще ги подкрепят ли колегите..

публикувано на 27.05.24 в 06:20