Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Пенева: Във всяка глътка крафт бира има специално настроение

Първи фестивал на крафт бирата се провежда във Варна

Първият фестивал на крафт бирата се провежда във Варна. От 28 септември до 8 октомври на площада до Община Варна продукцията си представят над 12 български пивоварни и могат да бъдат опитани над 60 вида бира.

Целта на Craft Beer Festival Varna е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и уникални марки бира и запознаване на публиката с предимствата на крафт бирата. Посетителите имат възможността да се запознаят с най-новите тенденции в крафт пивоварството и могат да опитат местни и световно известни марки крафт бира. Разбира се на фестивала ще присъства и специално подбрана качествена храна, а преживяването ще допълни разнообразната музикална програма.

Гергана Пенева е част от екипа на Българската стрийт фууд асоциация и "Улицата на готвачите”, които са организатори на фестивала.

Крафт бирата за мен е бъдещето на биропроизводството. Това е занаятчийска бира, приготвяна в малки пивоварни. Прави ми впечатление, че повечето хора от този бранш, с които комуникирам, управляват малки семейни работилници за бира. Правят го от сърце и с много желание да влагат качествени суровини - хмел, малц, вода. Те не пастьоризират и не филтрират, така че пивото, което произвеждат, е изключително свежо и автентично, то притежава необходимите качества, които един ценител търси. Други характерни черти на крафт бирата са малко по-високият алкохолен градус, голямото разнообразие от вкусове и малките бутикови серии, в които излиза всеки модел бира - именно в това е чарът на крафт пивоварите.

Какво е отношението към крафт бирата в България и в частност във Варна?

Вярвам, че с фестивала ще популяризираме този вид пиво, за да може да достигне до по-голяма аудитория и да намери повече почитатели. Идеята ние да покажем, че съществуват алтернативи и всеки ценител на бирата има възможност за избор.

А как стои въпросът с българските производители на крафт бира - има ли ги?

О, има ги! По време на комуникацията си с тях, докато подготвяхме фестивала, осъзнахме, че те имат нужда от поле за изява и това е един от нашите мотиви да организираме това събитие - да могат малките пивовари да се срещнат със своите почитатели, да запалят нови ентусиасти и да разширят производството си. Но държа да подчертая, че крафт пивоварите нямат амбицията да се превръщат в масови брандове. Тази култура е бутикова и връзката между производителя и потребителя е много лична. Има специално настроение във всяка една глътка крафт бира.

Какво още сподели Гергана Пенева за музикалната програма на фестивала, за екологичните практики и за подкрепата на благотворителни кампании, които са неизменна част от събитията на Българската стрийт фууд асоциация и "Улицата на готвачите”, слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05