Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 30 октомври

Море и бряг
Снимка: Валерия Василева, Радио Варна

Има победители от първи тур в изборите за районни кметове на Варна. Това са досегашните кметовете на район "Аспарухово" и на "Владислав Варненчик". Чрез ефира на Радио Варна новите стари кметове благодариха на своите избиратели. Емилия Николова разговаря с тях.

И за неизбраните кметове в областта - балотаж ще има  в Аврен, Провадия и Вълчи дол – какво искат хората по места, какви са им проблемите? Анкета на Светлана Вълкова.


Няма  причинно-следствена връзка между смъртта на 11-годишно  момче от село Червенци, община Вълчи дол и нанесената му средна телесна повреда от бащата на друго момче 8-годишно момче, което е страдало от сериозно заболяване, съобщи днес районният прокурор Невена Илиева. Случаят е отпреди дни. Даниела Стойнова разказва за него.

Темата за тормоза и насилието в училище не е за пренебрегване, защото всяко второ дете в училище е било обект на някаква форма на насилие – вербално, психологическо, физическо. Данните са от проучване на детския фонд на ООН – УНИЦЕФ. Това коментира за РВ Мария Янкова, програмен директор Образование в организацията.


Работодатели и студенти си дават среща в кариерен форум в сферата на здравеопазването, който бе открит по-рано днес в сградата на Медицински колеж във Варна. Събитието се провежда за трети пореден път, а негов организатор е Медицински университет - Варна. Истинското признание за полезността на събитието е фактът, че немалък брой студенти успяват да започнат стаж или да намерят работа, именно след посещение на изложението, коментира за Радио Варна ректорът на МУ – Варна проф. д-р Светослав Георгиев. С него ни среща Нина Милошевич.

По време на форума и тази година представителите от различни здравни и фармацевтични организации и компании имат възможност за директен контакт със студентите на МУ-Варна, за да им представят своите свободни работни позиции и студентски стажове. Всяка организация ще има специално място, където ще може да презентира дейността си и да провежда интервюта с кандидатите за работа. Какво привлича студентите? 


Жители на варненския квартал "Победа" протестираха в петък вечер с искане дворът на Професионалната техническа гимназия да бъде отворен и в извънучебно време, за да се ползва за безопасно спортуване на деца от района. Стотина души се събраха пред самото училище, а паралелно имаше и протест пред Регионалното управление на образованието. От началото на учебната година достъпът за външни лица в двора на гимназията е забранен, след като временно беше използван от живеещи в района през лятната ваканция. Репортаж на Александър Йорданов.


Хората от град Игнатиево искат от новоизбраната местна власт да реши проблема с достъпа до здравеопазване и липсата на линейка, която да е позиционирана там, има проблеми и с пътищата, споделиха жители на Иганатиево пред Даниела Стойнова.


Съюзът на учените – Варна връчи годишните си награди. За първи път бе връчена наградата от Конкурса за високи достижения на варненски учени в последните 5 години. Отличието получи проф. Диана Ивановаот Медицински университет – Варна, Факултет по фармация, Катедра по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика.


Спортът днес с Румен Генов.


Рубриката "Лесната работа" с Даниела Иванова.

По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 30 май

Защо се стигна до инцидент с куче – домашен любимец, което в случая е показвало признаци на агресия и преди, но собствениците му не са реагирали на тях и така се стигна до смъртта на стопанката му. Разговор по темата след малко с Тодор Ангелов – треньор и специалист по възпитание на кучета.  Темата бе коментирана и от министъра на вътрешните работи..

публикувано на 30.05.24 в 13:49

НОВИЯТ ДЕН на 30 май с Иван Барбов

Казват, че гладната котка била най-добрия будилник рано сутрин. Точно в 6.00 часа ще звънне сутрешният ефирен радиобудилник за да извести началото на „Новият ден“ на честотите на Радио Варна. Водещият Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова ще заситят глада ви за интересни теми и ефирни срещи и актуални новини. За..

публикувано на 30.05.24 в 06:04
Варненският залив

НА СВЕТЛО на 29 май с Валерия Василева

Репортаж от новата варненска автогара, която е готова за официалното откриване в събота, 1 юни. Младите избиратели и интересът им предстоящите избори "2 в 1" - интервю с Атанас Радев, председател на Национален младежки форум. Отново за ремонтите във Варна – репортаж от ул. „Сава Радулов“ в район „Приморски“. Продължаваме в ефира на..

публикувано на 29.05.24 в 13:45

"Новият ден" на 29 май

Само преди дни  Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София.  България е една от държавите членки на НАТО и в контекста на войната в Украйна, въпросът за..

публикувано на 29.05.24 в 07:22
Една българска роза

НА СВЕТЛО на 28 май с Валерия Василева

28-и май е денят на парковете в България и понеже сме далеч от трите национални – Рила, Пирин и Централен Балкан, фокусът ни е върху нашия градски парк – емблематичната Морска градина във Варна, състоянието в началото на сезона и някои арт предизвикателства, които привличат вниманието тези дни. До месец трябва да приключи рехабилитацията..

публикувано на 28.05.24 в 14:05

Радио Варна на 90 - епизод 4

Новият епизод от предаването, излъчен на 25 май, е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. За добро или лошо това е факт, който не можем да отминем, не можем да избягаме от темата, да прескочим този крайъгълен камък, той е част от..

публикувано на 28.05.24 в 12:16

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA). Представяне нановия албум на COOL DEN "Фар и факла" – разговор с Никола Симеонов. В "Мазето на Вакашински" – Black Art ("Autumn Souls Of Sofia") и Ясен Вакашински представят "Grind Over Sofia 2024". В предаването ще звучи музика..

публикувано на 27.05.24 в 14:25