Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът на първия национален отбор по киберсигурност: Изпълнихме програма макс

Започват квалификациите за състава на втория национален отбор

Петър Анастасов


За първи път България участва в Европейското първенство по киберсигурност. Състезанието се проведе в края на октомври в олимпийския стадион в норвежкия град Хамар. Организатор е Европейската агенция по киберсигурност. През трите дни на състезанието участниците се изправяха пред различни предизвикателства, свързани с уеб- и мрежовата сигурност, криптография, цифрова криминалистика, атака и защита, обясни треньорът на отбора - варненецът Петър Анастасов, възпитаник на Математическата гимназия:

"Десет хакери, излъчени от всяка държава, веднъж годишно мерят сили. Освен европейските държави, участват и други страни.Тази година имаше представители от САЩ, Канада, Сърбия, Коста Рика. Състезавахме се с 34 отбора."

Идеята България да се включи в осмото издание на европейското първенство по киберсиурност е на Евгени Събев и Аспарух Гавраилов. Те са единствените виновници страната ни да отиде на това състезание. Свързват се с Петър Кирков от Министерството на електронното управление. Останалото е много труд - организационен и технически, подбора на правилните кандидати и подготовката им в последните три месеца, разказва Анастасов.

В отбора участват момчета от Варна, Бургас, Пловдив и София, както и едно момиче:

"Всички преминаха през двустъпков подбор. Бяха отсети 14 кандидата, които в продължение на три месеца се бориха за десетте места в отбора".


Петър Анастасов е доволен от представянето им в Норвегия:

 "Не очаквахме да заемем позиция в средата на класирането, защото нямахме представа какво е състезанието, какво е нивото на задачите. Имахме и кратък срок за подготовка. От унгарския отбор дойдоха да ни поздравят още първия ден с думите, че ще бъдем последни, а истината е, че завършихме преди тях."


Състезанието беше тридневно. Вторият ден беше различен тип състезание, каза Анастасов: 

 "За него се бяхме подготвили доста добре и завършихме девети пред държави като Германия, САЩ и други именити съперници. Трябва да се има предвид, че Германия спечели тазгодишното издание на европейското първенство. Бяхме горди и екзалтирани от постигнатото по време на първото ни участие. За сравнение - канадският отбор е бил на предпоследно място в дебютното си участие. Всичко, което свършихме за тези 8-9 месеца от началото до Норвегия и изграждането на отбора, е над програма макс за нас!"



Започва подготовката на стратегия за създаване на общество от бивши, настоящи и бъдещи участници, която ще изложим на държавата, каза Петър Анастасов. 

Според регламента на европейското предизвикателство, участниците трябва да са на възраст до 25 години. Поради тази причина за състезанието догодина ще отпаднат трима от отбора. Предстои сформиране на нов отбор, който да се готви за европейското по киберсигурност в Торино, Италия. Първите квалификации предстоят в началото на 2024 година.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00