Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствието във Варна (СНИМКИ)

17
Варна, център
Снимка: Радио Варна

Община Варна обяви бедствено положение, във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи и рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Общината, както и опасността за здравето и живота на гражданите ураганния вятър. Това обяви в своя заповед малко след 2 часа през нощта в неделя кметът Благомир Коцев.

43-годишна жена загина, затисната от откършил се клон на дърво от ураганния вятър, съобщиха от варненската полиция. Трагичният инцидент е станал на метри от сградата на Районния съд, в странична улица, сигнал за тежката злополука е подаден към 21,15 часа. 

Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета са блокирали ключови пътни артерии, разрушили са инфраструктура и са нанесли щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, силно затруднено е свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината.

Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите, поради което от общинската администрация призовават хората да останат по домовете си и днес.

Свикан е кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм, съобщи още кметът Благомир Коцев.

Започнало е разчистване на главни булеварди във Варна, установи проверка на Радио Варна. Някои автобуси на градския транспорт се движат, макар и с нарушено разписание. Има много слабо движение и на коли в района на главните булеварди. В Морската градина има много паднали дървета и клони.

Ограничено е движението по път III-2902 Аксаковска панорама - Кичево Ограничено е движението по път III-2902 Аксаковска панорама - Кичево поради влошени зимни условия.

Точно в 8.00 часа е свикан Оперативния кризисен щаб на общината. Очаквайте подробности за обстановката в града.
По публикацията работи: Димитрина Дончева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как започна и протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се)

Мудно и бавно започна изборния ден във Варна, видяха репортерите на Радио Варна. На места членовете на секционните избирателни комисии (СИК) се объркват за урните.  Десет машини за гласуване са дали различни проблеми и не са тръгнали, в момента те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от Централната избирателна комисия да се..

обновено на 09.06.24 в 13:23

В Аксаковско не вярват, че ще има правителство

Топлото време сваля интереса към изборите. Това смятат в секциите в аксаковското с. Куманово. Иначе хората гласуват еднакво и за българския, и за европейския парламент, макар да не вярват особено, че ще бъде съставено ново правителство. Там обаче все още се надяват, че ще им ремонтират пътищата, които не са пипнати от началото на демокрацията преди..

публикувано на 09.06.24 в 13:20

Почти 8% активност във Варненско към 11 ч.

Към 11:00 часа във Варненска област за Народно събрание са гласували 7,96 процента от избирателите, а за европарламент – 7,78 на сто, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков. Вотът си за 50-о Народно събрания са упражнили 32 200 избиратели, а за членове на Европейски парламент – 30 800. В областния център е най-ниската..

обновено на 09.06.24 в 12:42

4% активност за вота към 9 ч.

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл..

публикувано на 09.06.24 в 10:25

10 неработещи машини в началото на изборния ден

Отворени са всички 655 секции в избирателния район. Машините за гласуване в областта са 544. Десет машини за гласуване са дали различни проблеми и не са тръгнали, в момента те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от Централната избирателна комисия да се премине изцяло на гласуване с хартиени бюлетини, каза председателят на..

публикувано на 09.06.24 в 08:43
Машинно гласуване

Как гласуваме с машина на изборите 2 в 1 (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия даде указания как да гласуваме с машина. На първия екран в малко квадратче може да се отбележи, че ще упражните правото си на вот и в двата избора - за "народни представители" и "Европейски парламент",  или от двете полета можете да изберете само този, за който ще пуснете гласа си. Ако сте отбелязали "Избери всички",..

публикувано на 09.06.24 в 07:00

Понижение за едни и повишение за други стоки на борсите през юни

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юни месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Краставиците поевтиняват, като при тези от внос спадът е 7 на сто, а при оранжерийните - 18,3 на сто. Цената на оранжерийните..

публикувано на 09.06.24 в 06:31