Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждае ли се Община Варна спешно от арборист?

| обновено на 22.11.23 в 09:03

Златко Захариев е единият от двамата сертифицирани арбористи във Варна, част от Асоциацията на арбористите в България. Думата „арборист“ идва от латинската дума Arbor – дърво. Добрите арбористи са сертифицирани и преминали през специални квалификационни курсове, които се правят чрез Асоциацията на арбористите в БългарияАрбористите често използват алпийско оборудване, което позволява достъп до много високи и недостъпни по друг начин дървета. Освен че са обучени в наблюдението и грижата за дърветата, професионалните арбористи притежават и умения, свързани с безопасно катерене и работа в екстремни условия. Професията е определяна за една от най-опасните в света.


Сред дейностите, които извършва арбористът, са: 

  • да диагностицира здравината и при нужда да лекува или да отреже част или цялото дърво;
  • да отстрани болни и гнили участъци от дървото;
  • да отстрани опасни части;
  • да отреже цялото дърво;
  • да раздроби ствола и коренището на отрязаното дърво.

Какво не знаем за дърветата и за ролята на арбориста в градската среда? 

Едно дърво трябва да се обгрижва и обследва през годините, като се разреждат клоните му. Арбористите са онези обучени специалисти по поддръжката и грижата за дървета в градска среда. В цял свят те се грижат за дърветата от самото им засаждане, през периодичните прегледи и лечение, през оформянето им, та чак до самия им край или премахване. Арбористът трябва да следи кой от клоните му е най-здрав и най-успешен в своя растеж, за да бъде здраво самото дърво. Има изисквания по дендрология, според които определени рани, които се нанасят на дървото при редукция на височина или ширина и те не бива да надвишават определен диаметър. При по-голям диаметър от 10 см, дървото много трудно би могло да затвори рана. Нужни са между 3 до 5 г., за да се затвори рана на дърво, ако всичко е наред. За да се затвори, тя трябва да бъде обработена по определен начин, който само арбористът е обучен да направи по правилния начин. Всички дърветата в градската среда имат рани, според Златко Захариев. "Това е една практика, която в арборизма се нарича обезглавяване на дърветата. Оставяйки само един ствол, малките клончета, които излизат впоследствие, не са клони. Никога няма да станат клони и никога няма да бъде този здрав клон, който е имало дървото преди. Те растат твърде близо едно до друго и за да излезе някакъв хубав клон от това нещо, трябва редовно през годините те да се разреждат, да се поддържат, да се следи кое от всичките тези клончета е най-здраво в своя растеж, за да може да се оправи това дърво. Много от дърветата имат образувани хралупи. Това се случва при неправилното срязване на клоните. Когато се наруши този диаметър на раната, за който говорихме, ако тя е с диаметър 16-17 см. , шансът тази рана на дървото да се затвори е почти нищожен. С течение на времето през тази рана прониква влага в дървото. Тя прониква все по-надолу и по-надолу, докато през това време е вход за болести, насекоми и заболявания на дървото. Ето затова е толкова важно да се знае какво се прави. Да не се реже просто безразборно и да се обезглавяват дърветата. Извинявам се, но голяма част от дърветата във Варна абсолютно на нищо не приличат. Това е просто един ствол с тук-таме някъде избили клончета. По-рано споменах, че това никога няма да стане здрав, голям, силен клон, както е имало преди. Грижата за дърветата трябва да бъде от самото им засаждане до самата им смърт. И когато дойде време едно дърво да се премахне, то трябва да се изследва с нужните инструменти, с които например Лесотехническият университет разполага, общината също може да си набави такива и да се взимат правилните решения. 

Колко години ще са необходими, за да се обследват всички дървета във Варна? 

Трябва да има отдел в общината, който да бъде организиран само с това. Отдел "Екология", ако може да не пише само разрешителни за премахване на дървета, а да се сформира екип, който да отговаря за дърветата в градската и в парковата среда. А като период не мога да кажа. Това е огромна площ. Само в Морската градина според мен има над 10 000 дървета. 

Само двама сте лицензираните арбористи във Варна. Търсени ли сте през годините от местната власт за справяне с многото проблеми при дърветата в градската среда?

За колегата ми не мога да кажа, но лично аз съм говорил с предишното управление на общината, които обаче не проявиха интерес. 

Да разбираме ли, че вие като специалисти - арбористи, не сте важни в цялата тази картина за градската среда от местната власт в годините назад? 

Да, но не бих искал да казвам думите, които ми казаха тогава в общината, но да са живи и здрави. Това е техният избор. 

А в момента в Община Варна належащо ли е да имаме арборист? 

Разбира се, абсолютно належащо е. В чужбина дърветата се поддържат от арбористи, не просто от хора с резачки в ръцете. Всеки може да си купи резачка, да хване и да реже. Не е проблем. Това е най-лесното нещо. Но, да знаеш какво правиш с нея, да нанесеш по-малко щета върху дървото, отколкото е нужно. Целта е фина подстрижка на клоните по правилен начин.

Изтървали ли сме целия този път в отглеждането на дърветата в градската среда на Варна през годините?

Да, определено е изтърван. Давам ви и прост пример. Обиколете града и вижте всички дървета, които са паднали по време на бурята в събота вечер. Над 80% от тях имат изключително силно загниване вътре в самата сърцевина. В такъв случай, когато има такова загниване, по-добре е дървото да бъде премахнато изцяло, за да не застрашава живота на хората. Има си начини за изследване, както казах Лесотехническият университет разполагат с уреди, които правят определени замервания и показват какво е състоянието на дървото. 

Ако дървото бъде премахнато, на същото място може ли да бъде засадено веднага друго? Почвата ще бъде ли здрава, за да може да расте новозасаденото дърво?

Винаги има място за нов живот. А чрез изследване на почвата може да получим информация дали тя ще е благоприятна за новорастящото дърво. 

Какви са най-важните стъпки според вас за справяне с тази ситуация и осъзнаване след тази буря и изпочупените дървета, от които още не може да се почисти града? 

Трябва обучение на кадрите, които се занимават с тази работа. Стриктно следене на това каква работа изпълняват. Обстойно изследване на всички дървета в градската среда. Това са трите важни стъпки, които трябва да се предприемат от местната власт според мен. 


Вие сте един от тези доброволци, които се включиха в разчистването на града и околните села от нанесените щети. Вие предложихте своите услуги напълно безвъзмездно. Доброволно дадохте своя граждански принос в справянето с тези щети, които природата нанесе.  

Аз така съм възпитан от моите родители. Трябва да се помага. Когато можеш да направиш нещо - помогни. Няма по-хубаво нещо от това да подадеш ръка на този, който в момента има най-голяма нужда. Още по-гадно е, ако трябва да печелиш от нещастието на някой друг в момента. В неделя отидох на три адреса, за да помогна. Имахме изкоренено дърво в с. Орешак (Варненско). Имахме закачени клони на далекопроводи. Имаше и три сухи дървета в местност Св. Никола, които застрашаваха електропроводите на цялата местност. Всички тези дървета, с които трябваше да се справим, бяха силно изсъхнали. Те не са изсъхнали от вчера или отпреди месец. Тези дървета са стояли там с години. За щастие вече няма да са опасни за преминаващите и за живеещите хора там. 


Смятате ли, че природата отново ни забива един хубав шамар, за да последва едно освестяване? 

Абсолютно. Природата ще продължи да ни забива шамари, докато не си седнем на задника и не предприемем някакви мерки за нашето съществуване. Природата трябва да се пази, да се уважава. Трябва да се грижим за дърветата и не само за тях. И най-вече, не само в такива ситуации като тази буря, трябва да сме хора. Трябва да сме един до друг и да сме заедно. 

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20