Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положителните новини на 2023-та в сайта на Радио Варна

Снимка: Pixabay

2023-та. Година на сглобки, разделения и катаклизми. На земетресения и наводнения. На нещастни случаи и непредвидими ситуации. Година, в която предизвикателствата бяха повече от подготовката, на която сме способни, за да ги преодолеем. Но винаги там ги има тях - положителните новини, които журналистите разказват с удоволствие, а понякога дори със сълзи на очи. От радост, че въпреки всичко тях ги има. 

Кои бяха новините, които ни усмихнаха през годината? Кои бяха тези вести, които предизвикаха силен интерес в читателите на сайта на Радио Варна? Сред най-четените позитивни материали се открояват такива за импровизиран годеж на варненския плаж на Джулай морнинг, за конкурс за красива градинка във варненски квартал, за артистична декорация на пейки в центъра на Варна, за успехите на младите хора, за чудесата на живота, за археологическите открития и предстоящите събития. Животът е пъстър, а с това идва желанието да оцветим и нашия ден, да откриваме добротата, в която, за съжаление, много вече се съмняваме. Но когато я открием, чудо става! 

Сред най-четените материали на годината е новината, че 52-годишна жена е родила здраво бебе, благодарение на донорска яйцеклетка. 

"Чудесата се случват на тези, които вярват и не се отказват. По пътя не е лесно. Обаче надежда има за всички, които се борятТака наскоро живот на здраво бебенце дава жена, която е на 52 години, от Варна. Бебенцето е момче, родено в АГ-болницата". Историята разказа Ваня Славова:

Чудо е в днешно време да се събираме заедно и да се опитваме да променим заобикалящата ни среда. По-често критикуваме, ядосваме се и търсим виновен. Заровени в делничните си задачи понякога изглежда, че страдаме от вид далтонизъм и всичко ни се струва сиво. Все пак от нас зависи - запретнем ли ръкави, и на нашата улица ще огрее слънце.

"Пъстро и създадено с любов" е конкурс, в който вземат участие жители в квартал "Владислав Варненчик". Те се състезават със свои съседи чия ще бъде най-красивата и уютна градинка, която ще украсява блока им. Беседка със закачлива табелка "Образцов дом", барбекю и цветя с много любов направиха тази година жителите на блок 406 в квартала - отличниците в състезанието. Отличник е и материалът с автор Даниела Стойнова:

Откритията на варненските археолози също са интересни за читателите на Радио Варна. Новината за античен предмет, който има аналог само в колекцията на Лувъра, изстреля новината сред най-четените в сайта на медията. Находката е намерена при разкопките на част от светилището на Античния Одесос, разказа пред Димитрина Дончева уредникът и археолог към Археологическия музей във Варна Елина Мирчева:  „Съдът, който най-много ни зарадва, е един червенофигурен аскос. Успяхме да намерим голяма част от парченцата и като пъзел да си го подредим. В момента неговата степен на запазеност позволява да се направи реставрация и да бъде експониран. Този паметник наистина е рядък. Той е от началото на V век преди Христа и може би няма аналог, поне в нашата колекция, но и в България няма аналог на точно този тип съд. Такъв е бил намерен в Аполония Понтика, но в началото на XX в. и понастоящем е част от колекцията на Лувъра“. Аскосът е съд за течности, изработен от глина. Прилича на малка манерка с дръжка, само че е кръгъл и има чучур, който за съжаление не е запазен, обясни Мирчева.

Още една археологическа новина е сред най-четените тази година - тази за уникален костен скиптър, открит при разкопките в Солницата в Провадия от екипа, ръководен от проф. Васил Николов. Скиптърът е принадлежал на скитски военачалник от 5. век пр. Хр. Открит е в гроб с част от скелет на скитския воин, има и железен нож в лошо състояние, ребра от кон, малко кученце и една костенурка:

Нощта срещу 1 юли, когато хиляди българи излизат на морския бряг, за да посрещнат изгрева, е в центъра на две истории, разказани от журналистите на Радио Варна. Едната - за Джулай морнинг край Камен бряг, а другата - за предложение за брак на варненския плаж. 

И докато любовта и изгревът вдъхновяват едни, то други получиха вдъхновение да декорират част от пейките в пешеходната зона на бул. "Сливница" в близост до Регионалния исторически музей. "Варненски работи" - цветни и закачливи, ни радват и до днес. В рисуването на пейките участваха студентите Кристиян Иванов, Михаела Христова и Милена Кожухарова.

Проектите включват елементи и от морския свят, който е неотменна част от идентичността на Варна. Посланието е оптимистично, но и с внимание към гражданската съвест на варненци и гостите на града да пазят.

Любопитни материали, свързани с историята на Варна, привлякоха вниманието на читателите ни тази година. Фактът, че 11 места по света носят името Варна, събра погледите на варненци и засили трафика към любопитката.  Варна има в Русия, Сърбия, Азербайджан, Италия, САЩ, Австралия и Антарктида. 

Но Варна има най-вече в сърцето на всеки един от вас - нашите читатели и слушатели, които обичат града ни и поглеждат към Новата година с надеждата да бъде по-добра, по-успешна, по-здрава за Варна. За всички нас! Бъдете здрави и вдъхновени да търсите доброто и през 2024-та година! Заедно ще го разказваме и ще го създаваме! Доброто. Защото без него - накъде?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30

В катедралния храм във Варна отбелязват Разпети петък

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното..

публикувано на 03.05.24 в 13:27

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44