Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

176 години от рождението на Христо Ботев и Богоявление отбелязват в Каварна

Снимка: Ани Петрова

И тази година на 6 януари ще се спази дългогодишният ритуал по хвърлянето на Светия кръст във водите на морето край символа на Каварна нос Чиракман.

В 8,30 часа камбаните на Православния храм „Св. Успение Богородично“ ще събере миряните, за да чуят празничната Богоявленска литургия, отслужена от ставрофорен свещеноиконом Василий. Всеки, който желае, може да отнесе в къщата си светена вода за здраве и берекет.

В 11,30 часа от буна 2 /до „Бабин плаж“/ ще бъде извършен празничен водосвет за Йордановден от ставрофорен свещеноиконом Василий, който ще хвърли и Светия кръст във водите на морето.

Събитието се организира от Православния храм „Св. Успение Богородично“, а транспортът до морето е осигурен от Община Каварна. Желаещите да го ползват могат да бъдат на двете спирки - "Централен градски парк" и "Пенсионерски клуб" в 11.00 часа. Записванията за участие стават на място.

176 години от рождението на Христо Ботев ще отбележат в Каварна на 6 януари. Венци и цветя ще окичат бюст паметника на великия революционер в Градския парк. Поклонението започва в 10 часа. Преди това, за живота, делото и подвига на Христо Ботев ще говори директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват аварийните ремонти във Варна

До края на работния ден пътностроителните фирми да заявят своята готовност за започване на аварийните ремонти на територията на общината. Това нареди по време на сутрешната оперативка на общинската администрация кметът Благомир Коцев.  По данни на ресорната дирекция „Инженерна инфраструктура“ от фирмите са потвърдили, че имат необходимия технически и..

публикувано на 13.05.24 в 15:31

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

До 14 май всеки български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, трябва да заяви това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. Вторник е и краен срок за организациите на българските граждани в съответното място извън страната, които..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

БЧК продължава раздаването на продукти на социално слаби

До 31 май 2024 г. ще продължи раздаването на продукти по Програмата за храни и основно материално подпомагане на Българския червен кръст.  Пунктовете работят от 8.30 до 12.30 ч. на следните адреси във Варна: район "Владислав Варненчик" - кв. "Владиславово", пазар до кметството. район "Аспарухово" - кв. "Аспарухово", ул. "Кишинев" 15,..

публикувано на 13.05.24 в 15:06
архив

Задържаха убиеца на украинец, намерил смъртта си в курорт край Варна

Задържаха предполагаемия убиец на украински гражданин, намерил смъртта си в апартхотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" на 8 юни м.г. След водено разследване соченият за извършител на престъплението е открит в страна от ЕС през август м.г.. Той е пребивавал в Германия. Мъжът е предаден на българските власти едва този май, поради законодателни..

публикувано на 13.05.24 в 13:55

Пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли, предаде БНР.  Той припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 13:54
Камчия, врата в морето

Търсят спасители за 10 плажа във Варна и областта

Търсят се спасители за десет неохраняеми морски плажове във варненска област.  Областният управител обяви процедура за възлагане на обществена поръчка за „Обезпечаване с водноспасителна дейност" през 2024 г. на плажовете, които са изключителна държавна собственост, в областта. В община Варна това са: " Буните 2-изток", " Буните 2-запад" и "..

публикувано на 13.05.24 в 12:20

Отсякоха дърво в центъра на Варна, каква е причината?

Сухо дърво, за което е издадена заповед, беше отсечено тази сутрин в средната ивица на ларгото към Морската градина, съобщиха еколозите от район "Одесос". Оттам информираха, че в момента не се провежда санитарна резитба, а се коси за втори път, тъй като от дъждовете и по-високите температури тревата е избуяла отново. Жанета Пенкова от..

публикувано на 13.05.24 в 11:40