Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират пет читалища в Провадийско

Читалище, с.Черковна

Ремонт на пет читалища са планирани в проектната програма на община Провадия. Още през 2022 година е сключено пратньорско споразумение, но до днес дейности не са започнали.

Читалищата, които чакат обновяване се намират в селата Храброво, Снежина, Златина, Черковна и Петров дол. Това са единствените културни институции по селата и в тях се случва същинският живот – отбелязване на празници, възстановка на обичаи и традиции, концерти, там е и библиотеката. 

В Снежина читалището не е в добро състояние, каза кметът на селото Ахмед Идриз. Покривът тече и трябва спешно да се ремонтира, за да може да се използва залата, където се провеждат тържествата.

Подобна е съдбата и на читалището в село Златина, където изцяло трябва да се сменят покрива и счупените греди. От близо 40 години не са правени ремонти на покрива, каза Цветелина Иванова, която работи в местното читалище от 16 години:

„Дано да се случат нещата и да продължим да работим в тази насока, защото селата обезлюдяват, няма хора, много е трудно. И при все това пак се мъчим да правим нещо.“

А как ще се случат тези ремонти, за които хората чакат 2 години и изпуснати ли са сроковете?

Проектът, по който община Провадия трябва да ги обнови е по програмата за развитие на селските райони и е спечелен чрез Местната инициативна група Възход, която включва общините Ветрино, Вълчи дол и Провадия. Близо 220 хиляди лева са целевите средства, каза за Радио Варна Свилена Иванова, заместник кмет в община Провадия.

Тя посочи, че крайният срок за изпълнения на проекта е юни 2025 година и сроковете не са изпуснати. В момента администрацията работи с ускорено темпо, за да успее да обяви обществена поръчка още следващия месец, а ремонтните дейности да започнат през лятото на тази година. Прави се и преизчисление на разходите, защото най-вероятно заложените преди две години средства не отговярат на сегашните цени. Ако парите за планираните по проекта дейности не достигат, общината ще осигури допълнително финансиране, каза още Свилена Иванова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стана известно защо Бетовен е оглушал

Слухът на изключителния композитор Лудвиг ван Бетовен започва да се влошава в младостта му и геният умира напълно глух. Причините за неговата глухота остават загадка. Но почти 200 години по-късно анализ на косата му показва високи нива на олово, арсен и живак, пише „Билд“. Както отбелязват учените,..

публикувано на 19.05.24 в 13:44

Полезните свойства на кайсиите

Богати на витамини и минерали: Кайсиите са източник на витамини А и C, които са важни за здравето на кожата, очите и имунната система. Те съдържат също така калий, който помага за поддържането на здравето на сърцето и нормалното кръвно налягане. Антиоксидантни свойства: Кайсиите съдържат антиоксиданти, които помагат да се намалят възпаленията в..

публикувано на 19.05.24 в 10:03

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00