Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петокласничка от Варна с международни успехи по ментална аритметика

Снимка: МГ-Варна

Ученичката от V "б" клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна Сиана Димитрова постигна съответно трето и второ място на международни олимпиади по ментална аритметика, провели се в края на миналата година. Първата олимпиада е била в Армения, а втората - онлайн, в Русия.

Само за 12 минути Сиана е решила правилно над 300 от общо 400 задачи, сподели в интервю за Радио Варна момичето, за което е по-лесно да смята наум, отколкото с калкулатор. 

Този начин на смятане е различен, а за да се овладее системата, трябва да се ходи на уроци, поясни Сиана. Трябва да се упражняваш всеки ден и да си пишеш домашното, което ти дават оттам, е обяснението, което дава за своя успех момичето. От 3 години и половина тя се занимава с ментална аритметика. 

Математиката помага и в живота, категорична е петокласничката. Докато пазарува, тя лесно си изчислява сметката още от сега. 

Това не са първите медали и грамоти, които получава Сиана. Интересите ѝ са насочени и към театралното изкуство. Тя се се обучава и в детската театрална академия "Питър Пан" и играе няколко роли в последната пиеса "Рике с перчема".

С нея разговаря Даниела Стойнова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български стихотворения красят центъра на Варна за 24 май (СНИМКИ)

Центърът на Варна е украсен с пана с известни български стихотворения по случай предстоящия празник на българската просвета и славянската писменост, 24 май.   Произведенията, красящи морската столица, са на знаменити български автори като Елин Пелин, Любен Каравелов и Ран Босилек. Тази година 121 групи с представители на детски..

публикувано на 21.05.24 в 12:05

На Константин ли е кръстено село Константиново?

Село Константиново е разположено на около 15 км от центъра на Варна и на 8 км източно от Белослав. Старото му име е Дерекьой, което буквално означава „село в дере“. Името „Константиново“ му е дадено около 1898 г., когато след опажаряването му от турците се населва отново. Кръстено е на първия заселник дядо Костанда, гагаузин.   Но, Костанда си..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

С литургия започна празникът в манастира "Св. св. Константин и Елена" край Варна (СНИМКИ)

В манастира край Варна, посветен на Св. равноапостоли Константин и Елена, вече започна празничната света литургия.  Много хора дойдоха, за да измолят здраве и благословение за себе си и семействата си.  В 12 започва тържеството в едноименния курорт с изпълненията на представителния духов оркестър на..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

"Празници Владиславово" започват от днес (ПРОГРАМА)

На 21 май Район "Владислав Варненчик" отбелязва своя празник.  Bсяка година в дните от 21 до 24 май там се провеждат "Празници Владиславово".  "Празници Владиславово" започват днес с празничен водосвет в параклиса "Св. св. Константин и Елена" в местността "Ментеше".  Честването продължава с концертна програма на откритата сцена, където се..

публикувано на 21.05.24 в 08:56
Скалната църква

Резерват Яйлата "пази" Светите Константин и Елена в своята скална църква

Скалната църква се намира в западния дял на резервата Яйлата. Помещава се в пещера с три отделения, последното, от които с отдушник. По стените им са изсечени многобройни кръстове и прабългарски рунически знаци. До иконата на Светите Константин и Елена, може да се види и най-известния български символ - рунически знак "IYI". Използвана е като църква..

публикувано на 21.05.24 в 07:33

Ученици лагеруваха през нощта в РИМ-Добрич

Група ученици, на възраст от 8 до 11 години, с ръководител Мила Николова от Център НОЛъР, не само разгледаха музеите, но прекараха цялата нощ в Регионалния исторически музей, в Стария Добрич в Европейската нощ на музеите. Обиколката започна от Музея в градски парк, където децата присъстваха на откриването на изложбата „Добра среща майстори...

публикувано на 20.05.24 в 19:09

Три нови изложби от Нощта на музеите в Балчик очакват своята публика със специални послания

Над 800 души станаха съпричастни към Европейската нощ на музеите и галериите – 18 май, организирана в обектите на Исторически музей – Балчик. Такава е равносметката на директора Радостина Енчева след фолклорния събор на любителски състави „Св. Атанасий“ в село Оброчище на този ден, изложбите и събитията в Балчишката художествена галерия, както и..

публикувано на 20.05.24 в 15:19