Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Димитър Райков е новият ректор на Медицински университет – Варна

Новият ректор на Медицинския университет във Варна е проф. д-р на медицинските науки Димитър Райков, избран убедително със 122 гласа от гласувалите 138 делегати на Общото събрание на МУ.

Така той става 15-ият ректор на университета. Проф. Райков от юни миналата година досега е заемал длъжността заместник-ректор „Кариерно развитие. "Визията на професор Райков за развитие на Медицинския университет е той да продължи да бъде водещ образователен, научно-изследователски, технологичен, експертен и социално отговорен център сред висшите училища в страната, както и да се утвърди сред водещите университети в Европа и света. 

Проф. Райков е заявил пред Общото събрание, че най-важното за него е съхраняването и развитието на човешкия и творческия потенциал, обединявайки младостта и ентусиазма на студентите и докторантите с мъдростта, професионализма и опита на преподавателите и служителите, с енергията и динамиката на времето, в което живеем. 

За председател на Общото събрание с мандат 2024 – 2028 г. бе избран проф. д-р Красимир Иванов, а за заместник-председатели проф. д-р Светослав Георгиев и проф. д-р Теменуга Стоева.

Общото събрание избра и първият академичен омбудсман на МУ-Варна. Това е проф. д-р Златислав Стоянов.

"Гаранциите за успех се съдържат в приемствеността, професионализма, мотивацията, проактивното поведение, отговорността и дисциплината в работата, организационния и административен опит, етичното и колегиално отношение към хората", заяви пред общото събрание новият ректор на МУ-Варна. 

Новият Ректор на МУ-Варна с мандат 2024 – 2028 г. проф. д-р Димитър Райков е добре познат ортопед-травматолог в медицинските среди в Европа, както и уважаван в обществото лекар с дългогодишната експертиза в детската ортопедия, лечението на ставни и мускулни болки при възрастни пациенти. Основните професионални интереси и специализации на проф. Райков са в следните области: лечение на травми и ортопедични заболявания в детска възраст, артроскопия, ендопротезиране, хирургия на глезен и ходило. Проф. Райков е преподавател в Катедрата по ортопедия и травматология в МУ-Варна от 2010 година и неин ръководител от 2015 до избора му на заместник-ректор „Кариерно развитие“ през юни 2023 година.

Проф. Райков е завършил медицина в Медицински университет – Варна през 1990 г. Професионалната му кариера започва като лекар в здравна служба, а от 1992 работи като ортопед-травматолог последователно в IV-та Поликлиника, Курортна поликлиника - Варна и Окръжна болница, спешен център – Варна. Специалността си по ортопедия и травматология придобива през 1997 г., а в последствие е избран за хоноруван асистент. В момента проф. Райков е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ “Св. Марина" – Варна. 

През 2008 г. проф. Райков успешно защитава дисертация на тема „Екстракорпорална шоково вълнова терапия при лечение на травми и заболявания на крайниците" и придобива научна степен "Доктор по медицина" в МУ-Варна. През 2010 г. е хабилитиран като доцент към Катедра по ортопедия и травматология на МУ-Варна. Придобива научна степен „Доктор на науките“ с монография на тема „Ентезопатии в ортопедичната практика“, а от февруари 2018 г. заема академичната длъжност "Професор".

Досегашният ректор проф. д-р Светослав Георгиев направи отчет за дейността на МУ - Варна за мандатния период март 2020 – март 2024 година. Той акцентира върху запазената тенденция за устойчиво висок брой кандидат-студенти и обучавани студенти от България и чужбина. Към настоящия момент в МУ-Варна учат 6 436 студенти, от които 4554 български (71%) и 1882 чуждестранни  (29%).

Проф. Георгиев отчете 20.7 % ръст на собствените приходи и 42 на сто увеличение на субсидията от държавния бюджет за обучението на студенти. Основните работни заплати на служителите са индексирани през февруари 2021 с 6,55% и с по 10 % през  март, септември, декември 2022 г. и август 2023 г. Увеличен е също размерът на стипендиите за студенти и докторанти. Капиталовите инвестиции за 2023 г. са за над  11 000 000 лв.  

МУ-Варна е получил за втори път правата по управлението на УМБАЛ "Св. Марина" за нов петгодишен период и изтъкна, че от тази година Специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна вече е университетска. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат учредяване на фонд за проекти в областта на туризма

Специализиран фонд за подкрепа на проекти в областта на туризма обсъдиха на първото си заседание днес членовете на работната група "Маркетинг и реклама" в рамките на Консултативния съвет по въпросите на туризма. Тя има за цел да изработи стратегия за популяризиране на дестинация Варна на нови пазари и да разшири крилете на летния туристически сезон,..

публикувано на 21.05.24 в 20:21

Туристическият бранш за проблемите: Липса на кадри и лоша инфраструктура към плажовете

Сериозен остава проблемът с кадрите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от персонал в хотели и ресторанти, през здравни специалисти, които обслужват както плажовете, така и курортните комплекси, та до полицаи, които гарантират сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и съоръжения. Проблемите с брегоукрепването, които са не..

публикувано на 21.05.24 в 19:15

Вдигат заплатите на всички преподаватели в държавните университети с 290 лева

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите, предаде БНР. Още през..

публикувано на 21.05.24 в 18:46
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Калин Стоянов: Най-много сигнали за търговия с вот от Варна и Бургас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна, предаде БНР. "До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес, имаме образувани 26 досъдебни производства като в тази цифра..

публикувано на 21.05.24 в 18:21

От руските блокове в "Аспарухово" недоволни от ремонта в комплекса

Жители кв. "Аспарухово" от жилищен комплекс "Дружба" или т.нар. руски блокове недоволстват от поставените пътни знаци след основния ремонт на района, които ги задължават всекидневно да обикалят целия комплекс, за да не направят нарушение. Еднопосочните улици и новата пътна организация затруднява живеещите там, разказа Иванина Иванова. Тя не намира логика..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Николай Василев

Николай Василев: Еврото ще доведе до бързо забогатяване на нацията

Въвеждането на еврото в България ще доведе до бързо забогатяване на населението, както се случи с всички други страни. Това каза икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев и даде пример с Хърватия. Той разсея опасенията на противниците на влизането ни в езврозонта, че доходите ни ще станат ниски, а търговците ще спекулират с цените...

публикувано на 21.05.24 в 15:40
Димитър Главчев

Служебният премиер увери: От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 11 %

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание, предаде БНР.  Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с 16 гласа...

публикувано на 21.05.24 в 15:34