Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев, "Тренд": Намираме се в най-тежката и задълбочена криза в следосвобожденската ни история

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Без всякакво съмнение ние се намираме в най-тежката и задълбочена криза в следосвобожденската ни история. Никога е нямало толкова тежка политическа криза, в която да няма редовно правителство, което да изкара повече от една година, в продължение на повече от три години. Това каза политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд". Според него не може да се прави съпоставка дори и с Жан-Виденовото време, тъй като тогава сравнително бързо е намерен изход от тежката политическа и икономическа криза. Когато правителството му падна, имаше ясна алтернатива в лицето на  Обединените демократични сили, които спечелиха пълно мнозинство. Проблемът на тази ситуация е, че че всъщност не можем да видим при едни предсрочни парламентарни избори ясна политическа алтернатива, на това, което имахме до този момент, убеден е Ганев.

Това показват и социологическите проучвания, които дават сравнително близка картина на електоралните нагласи, каза още той.

Структурата ще бъде същата, както и участниците, които ще седнат на масата за преговори, прогнозира политологът, като подчерта, че ГЕРБ не могат да намерят друго алтернативно партньорство.

Ганев не изключва възможността на политическия небосклон да изгрее нова партия, както се случи и с "Продължаваме-промяната". Виждали сме в България как буквално за няколко седмици се ражда нова партия, припомни той.

Огромният протестен вот, който се натрупва заради ниското доверие към това управление, както и рекордно ниската избирателна активност, са ясно доказателство, че хората не виждат представителство, сред политическите сили, които са в Народното събрание, което може да ги тласне към нова формация, казва Ганев. Ако им бъде предложена такава форма на политическа алтернатива, част от тях вероятно ще я припознаят, смята той.

Като много трудна определя ситуацията с преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" след възникналото напрежение в т.нар. "сглобка" и сваленото доверие от Мария Габриел. От друга страна Асен Василев изглежда като червена линия за ГЕРБ, което би разколебало ПП за евентуални по-сериозни компромиси, добави Ганев.

По думите му самият Асен Василев винаги е бил радетел да устои тази конфигурация. Загуби се силен лобист в посока да се преговаря за правителство, защото самият той беше заинтересован да остане финансов министър, посочи още той.

Ганев е категоричен, че няма невъзможни неща в политиката и вижда вариант, в който би могъл да бъде възстановен диалогът. Би трябвало всички да си дават сметка, че ако сега не постигнат някакъв консенсус, те пак трябва да седнат на масата на преговорите след два месеца и половина.

На въпрос дали има натиск отвън той  отговори, че не трябва да се надценява този фактор. Взривените отношения, липсата на доверие и тежките думи, които се казаха, са основният препъни камък за съставяне на кабинет, категоричен е Ганев.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с политолога Димитър Ганев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15