Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 загинали и над 100 ранени при терористичен атентат в Москва, в атакуваната концертна сграда е имало над 6000 души (информацията се обновява)

Петима терористи въоръжени с автоматично оръжие и с камуфлажно облекло са нахлули в сградата на Crocus City Hall в Красногорск, предградие на Москва.

Те са  открили стрелба с автоматично оръжие (АК-74) в сградата на концертната зала преди започването на концерт на група "Пикник"

Охраната в сградата не е имала огнестрелно оръжие. Те са сред първите загинали. По време на атаката в нея са се намирали над 6000 души, самата зала има пълен капацитет за 7 200 посетители.


На видеокадри, разпространени от предполагаеми очевидци, се виждат поне петима нападатели в камуфлажно облекло да стрелят от упор по посетители на концертната зала "Крокус сити хол". Нападателите са предизвикали пожар. Минути по късно пожарникари евакуират около 100 души от сутерените на горящата сграда на Crocus City Hall в Красногорск, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на регионалното Главно управление на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация. "Пожарникарите извадиха около 100 души от сутерена на сградата. Работи се по спасяването на хора от покрива на сградата с помощта на подемни механизми", казаха от Министерството на извънредните ситуации.

Както съобщава кореспондент на ТАСС, някои от посетителите на Crocus Sealy Hall са се качили на покрива на сградата и очакват помощ. На място има представители на всички спешни служби. Продължават да пристигат пожарни и линейки. 
Повече от 30 регионални и 20 столични екипа на линейки са били изпратени в Crocus City Hall, където е възникнала стрелбата и пожарът, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Московска област.
"Повече от 30 регионални и 20 московски екипа за спешна медицинска помощ бяха изпратени в Красногорск в кметството на Кроскус. Медицинските служби на региона са готови да осигурят необходимата медицинска помощ на всеки, който се нуждае от нея", казаха от пресслужбата.

Има загинали и ранени в резултат на нападението срещу Крокус Сити Хол. Това съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.
Специалните правоприлагащи органи предприемат всички необходими мерки във връзка със стрелбата и пожара в Crocus City Hall - FSB.
  • „Залата гори, те стрелят по нас с автомати“, публикации с такива  съобщения се публикуват в различни телеграм канали.
  • Вертолет е задействан за потушаване на пожара на сградата "Крокус сити холле", да излетят се готвят още два, съобщават от Министерството на Извънредните ситуации.
  • Ввъв връзка с терористичната атака в Московска област Руските държавни Железници засилиха мерките за сигурност във влаковете, гарите и гарите. Компанията съобщи това в официалния си телеграм канал. От холдинга допълват, че служителите по охраната на транспорта са преведени в режим на повишена готовност.
  • Всички спортни, културни и други обществени събития в Москва този уикенд се отменят. Това съобщи кметът на столицата Сергей Собянин в своя Telegram канал.

  • Покривът на концертната сграда започна да се руши, В този момент специалните части провждат акция по спасяването на намиращите се цивилни и ликвидация на терористите. ФСБ потвърдиха данните до момента- 40 загинали и над 100 ранени, но вероятно цифрита на пострадалите ще расте.
  • Намерен е автомобила на терористите с който са пристигнали. По данни на органите на реда, той е миниран. Полицията е отцепила достъпа до него.
  • Президентът на РФ Владимир Путин е уведомен за терористичния акт още в първите минути на случилото се, той постоянно получава информация по линиите на всички компетентни служби, заяви пред журналистите прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков. По неговите думи, Путин дал "всички необходими указания".
  • Площта на покривната част на концертната зала е повече от 13 000 кв. м. Част от покрива вече се е срутил. Три хеликоптера гасят пожара и в този момент.
  • Телеграм канали съобщават за масови фалшиви сигнали за произшествия в различни места в руската столица. 
  • Голяма част от московските ВУЗ-ове ще останат затворени следващите дни като предохранителна мярка

**** 
Реакциите от света до момента:

Белият дом изрази съболезнования във връзка със стрелбата и заяви, че САЩ не разполагали с предварителна информация за подготовката на терористичния акт. Във Вашингтон заявиха, че произшествието не е свързано с действията на Киев.
ООН изразиха съжаление във връзка с новините от Москва и обявиха, че се опитват да получат допълнителна информация.
Своите съболезнования във връзка със случилото се и осъждане на терора изразиха Египет, Казахстан, Азербайджан, Киргизия, Италия, Сърбия, Германия, Люксембург, Катар, Куба, Палестина, Боливия, Иран, Венецуела, Узбекистан, Република Сърбия, Турция, Армения, Малта, Абхазия , Йордания, Саудитска Арабия.

За залата:
"Крокус сити хол" (Crocus City Hall) - концертна зала в Красногорске на територията на деловия център "Крокус" в станция "Мякинино". Принадлежи на бизнесмена на Crocus Group Араза Агаларова. Изграден е по проект на Crocus Group и при техническото съдействие на Централния научно-изследователски институт на строителните конструкции. В. А. Кучеренко. Сградата е на седем етажа, общата полезна площ е на повече от 38 хил. кв. м.
В залата има повече от 9,5 хиляди места. Комплексът е открит на 25 октомври 2009 г.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17

Слънчево в събота

Днес ще преобладава слънчево време, с разкъсана висока облачност. Сутринта ще е почти тихо, преди обeд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и североизток. Максимални температури между 16° и 21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 1-2 бала, следобед 2-3. Температура на морската вода 13°-16°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 9..

публикувано на 27.04.24 в 08:13

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08