Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Концептуалният албум на двамата артисти засяга сериозни теми и търси трудни отговори

| Интервю
Снимка: Камен Минков

Добре дошли в Лос Одесос!

Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време хора на изкуството идват, за да почерпят вдъхновение за своето творчество. Дори не само творци, а хора от най-различни сфери. Те всички искат да изживеят катарзиса, който това магично място обещава. Само че нищо не е такова, каквото изглежда. Градът е огледало, което отразява светлата и тъмната страна на всеки свой посетител. Затова преживяванията тук са строго индивидуални. Решилите да останат трябва да имат готовност да се изправят срещу собствените си демони. Това е честна игра за голяма награда, но и срещу голям залог. Ако изиграеш добре картите си, получаваш каквото и колкото поискаш от богатствата на Лос Одесос. Ако обаче проиграеш шанса си - оставаш тук завинаги и освен играта губиш душата си.

Но както и да е. Да играем?


Играем, разбира се. А на масата, освен душите на играчите, е и новият албум на Колеца и Вантка "Los Odessos". В него двамата артисти засягат сериозни теми като човешките взаимоотношения, психичното здраве и капана на зависимостите. А Los Odessos е мистичният град, скрит в съзнанието на всеки от нас. В него лесно можем да се изгубим, но това е единственият път към себе си.



Колеца: Лос Одесос е една концепция за света на въображението. Това е мястото, в което всеки от нас отива, когато е в творческо състояние на духа, т.е. иска да създаде нещо ново. Решихме да дадем име на това място и да го населим с най-различни персонажи.

Вантка: Въпреки, че Одесос е старото име на Варна, Лос Одесос не е Варна. Това е въображаем град, който е създаден на базата на Варна. Тази съпоставка е неизбежна, тъй като това е нашият град. А Лос Одесос е мястото, където всеки показва светлата и тъмната си страна и излиза наяве кой е в действителност.

Албумът "Los Odessos" излезе изненадващо, без предварителни анонси и сингли, което е търсен ефект от авторите му. Но работата по него започва доста назад във времето, преди около пет години. Идеите се трупат и постепенно скелетът на албума се оформя. Вантката е автор на музиката на всички парчета, а Колеца - на текстовете (с изключение на два куплета на Вантката и текстовете на Монката и Добския - гостите в албума). Звученето е повлияно от разнообразния музикален вкус на Вантката, а осонвната му идея е музиката в албума да напомня на спагети уестърн саундтрак. Което обяснява и кинематографичния облик на целия албум. Причина за това, разбира се, са и текстовете на Колеца, които винаги са били сред най-интригуващите в българския рап - без клишета и лековати теми, напротив - засягащи сериозни проблеми на съвременното общество. По албума работят още DJ DELightfull със скречове и Fengi - мастеринг.



На 21 април, неделя, от 15 ч. на Рибарския плаж във Варна, ще се състои промоцията на албума "Los Odessos" с участието на DJ JiJo. А какво още споделиха Колеца и Вантката за странстванията си из Лос Одесос, чуйте чрез плейъра в началото на статията.

"Los Odessos" е във всички музикални онлайн платформи, както и в сайта losodessos.com.

Колеца и Вантка: Обръщайте внимание на психичното здраве. Вашето и на близките ви. Живеем в общество, което насърчава хазартните игри и това личи на всеки ъгъл. Ние стоим против цялото агресивно натрапване на тази индустрия. Хазартната зависимост е сериозен проблем. Бъдете разумни! Живейте пълноценно, спортувайте, четете книги, слушайте музика, общувайте, интересувайте се един от друг и не на последно място се интересувайте от себе си.

Бъдете щастливи!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57