Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент.

При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще получават по 4 480 лв. месечно, а колегите им от „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“ – по 4160 лв, съобщават от пресслужабата на Общинския съвет.

Съветниците дадоха съгласието си заплатите на кметовете на с. Каменар и с. Тополи да станат  3 040 лв., а на Звездица и Константиново – по 2 720 лв.Възнаграждението на кмета на най-малкото село в общината – Казашко, ще е в размер на 2 400 лв.

Широка дискусия предизвика предложение на кмета за промяна на цените за ползване на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. След близо двучасови дебати съветниците решиха да отложат точката, за да бъде разгледана преди това от комисията по транспорт.

Членовете на ПК „Финанси и бюджет“ гласуваха също да се удължи до 7 юни 2025 г. срокът на договора за кредит с фонд „ФЛАГ“, сключен с цел благоустрояване, строителство, основен ремонт, реконструкция на междублокови пространства във Варна. Причината е, че за пространството, заключено между бул. „Народни будители“, ул. „Перник“, ул. „Искър“, ул. „Чонгора“, ул. „Детелин войвода“, ул. „Балкапан“ в район „Аспарухово“, не са били подадени оферти. Необходимо е провеждането на нова обществена поръчка, което изисква допълнително време.

В рамките на заседанието стана ясно, че в резултат на икономии е включен нов обект в проекта. Предстои благоустрояване на карето между улиците „Хаджи Димитър“, „Братя Миладинови“, „Съединение“ и „Георги Раковски“ в район „Одесос‘. За реализацията му са необходими около 10 месеца, които включват избор на изпълнител, извършване на строително-монтажните работи и въвеждане на обекта в експлоатация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха линии за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни, съобщават оттам. На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на изборите. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към..

публикувано на 02.05.24 в 18:03
Снимката е илюстративна

Допълнителни автобуси във Варна в нощта на Великден

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка „бл. 407“ в 22:45 ч. и в 01:20, от сп. "Централна поща" - в 00:40 ч. и 02:00 ч.; - Автобусна линия 31..

публикувано на 02.05.24 в 16:04

Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието

Български фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и отбелязват адекватната реакция на властта след опустошителната градушка в Южна България от последните дни. "По повод подобни непредвидени и злополучни събития и..

публикувано на 02.05.24 в 13:38

Задачите по математика за НВО в 10. клас ще са по-практически

Задачите по математика от външното оценяване в 10 клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният министър проф. Галин Цоков. Той коментира идеята след официалното награждаване на победителите в Балканската олимпиада по математика, която се проведе край Варна.   Припомняме,  България спечели 8..

публикувано на 02.05.24 в 10:12

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност, на отделни места с валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-15°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:02ч., залез в 20:09ч. Продължителност на деня – 14 часа и 7 минути...

публикувано на 02.05.24 в 06:06

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

България е с осем медала –два златни, два сребърни и четири бронзови на провелата се в курорта „Слънчев ден“ край Варна 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от   22 държави. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич  от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и на Марин Христов от Софийската математическа..

публикувано на 01.05.24 в 21:29