Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Гергьовден

Снимка: архив

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници - Гергьовден. В народните поверия, празникът предвещава пристигащото лято и новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще е.

Свети Георги Победоносец е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей.

В Българската православна църква, Свети Георги Победоносец е възприеман като светец-войн и светец-покровител на различни военни съсловия и помощник във войните. На този ден се прави курбан в чест на светеца. Такъв ще има и в храма "Свети Атанасий" във Варна. А защо Гергьовден е като втори храмов празник и каква е връзката на светеца с храма, разказва отец Дончо Александров: 


Българските легенди представят светеца като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова той се свързва с храбростта на армията, която също празнува на 6 май.
На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне и обредният гергьовски хляб. Добре е да има и агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, баница, винце. И млечни продукти назаем да не се дават. Тези ритуали на Гергьовден се извършват най-често по селата, където все още връзката на човека с природата и земята е по-дълбока.
В градски условия успяваме да сложим най-много агнешка плешка на масата.
През деня на Гергьовден се извършват различни обичаи свързани със здравето. Младите жени и децата набират билки - гергьовче, здравец, коприва и чесън. Все тревици против "лоши очи" и с тях свиват венци, същите, с които ще окичат жертвеното агне, котлето на първото издоено животно и един венец за светеца. Обредно на Гергьовден се издояват животните, а от млякото се дава на всеки близък да пийне, друга част се изсипва в реката да е обилно млякото. Приготвя се специален обреден хляб украсен с агънца, кошара, овчарска гега. Хлябът и печеното агне се освещават, след което всички се събират на големи трапези, играят ситни хора, люлеят се на люлки, теглят се на кантар за здраве.

Според едно българско предание, Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата.

На Гергьовден празнуват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо, Гeo, Гeргинa, Гoцe, Галина, Гaля, Гана, Ганка, Ганчо, Ганя, Генко, Генчо, Георги, Георгия, Герга,  Гергин, Гинка, Гиньo, Гиргин, Гиргинa, Гошо, Гюрo, Гюргa, Гюргeлeнa, Гюрга, Гюро, Жорж, Жоро, Йoргo и Гoрицa. Днес празник имат и всички земеделци и животновъди.

Честит празник на всички! С пожелание за здраве и благоденствие!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

74.9% от българите са пътували в страната, 19.5% в чужбина за първите 3 месеца

През първото тримесечие на 2024 г. 1 068.5 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 74.9%, са пътували само в страната, 19.5% - само в чужбина, а 5.6% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 27.05.24 в 12:15

Цвете в епруветка, защо не?

Уникални цветя в епруветка може да видите и да купите на фестивала Флора Варна 2024, който приключва днес, 26 май. Цветето в епруветка е продукт на Растителните биотехнологии. То се ,,посява‘‘ в стерилни условия и се развива в епруветка, в която има специално създадена хранителна среда, съдържаща всички необходими вещества и минерали, за да..

публикувано на 26.05.24 в 11:11

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ. За това информира dariknews.bg. Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа..

публикувано на 26.05.24 в 09:44

Благотворителният уличен базар "От деца за деца" с второ издание

В Деня на детето, 1 юни, от 13 до 17 ч. цветното пространство пред Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна ще се превърне в арена за забавления и игри - предстои второто издание на уличния базар "От деца за деца" . Всяко дете ще може да продаде своите играчки, дрешки, аксесоари, а защо не и някое вече омаляло колело, тротинетка или..

публикувано на 25.05.24 в 15:40

Варненци и гости на града откриват сезона

Най-после затопленото майско време провокира някои хора да поседнат, да полегнат и да се разходят на плажа. Репортерът ни Даниела Стойнова видя тази лятна картинка. Флагът е червен. Атмосферно налягане 1017 хПа – по-високо от средното за месеца, ще се запази без съществени промени Относителна влажност на въздуха 64 процента...

публикувано на 25.05.24 в 11:08
Централен плаж Варна

Кога ще бъде най-подходящото време за море?

Най-добрият период за почивка на морския бряг у нас ще бъде от 20 юли до 15 август , прогнозира климатологът гл. асистент, д-р Симеон Матев , преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ в Геолого-географския факултет, катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. През годините в този интервал в почти 90 процента има слънце и няма облаци..

публикувано на 25.05.24 в 10:51

От древността до днес тичането остава най-полезното упражнение

Когато става въпрос за сърдечносъдови упражнения, бягането е самостоятелен клас. Това е спорт, който е оцелял през хилядолетията - най-старото и някога единствено олимпийско състезание е било спринтът, но практическите му ползи датират от праисторически времена, съобщи National Geographic...

публикувано на 25.05.24 в 09:04