Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Тончева с голямата награда за журналистика "Златен тризъбец"


Варненска журналистическа организация, която тази година чества своята 100-годишнина, днес раздаде своите награди на тържествена церемония в Арт салона на Радио Варна. Най-високото отличие е „Златният тризъбец“, което се връчва само при високи професионални постижения, веднъж на няколко години. Бронзовата статуетка, дело на скулптора Пламен Братанов, получи Виолета Тончева. Тя е дългогодишен радиожурналист, преводач, автор на двете книги за историята на Радио Варна и ПР на ТМПЦ-Варна. Носителят на „Златният тризъбец“ се определя на общо събрание на колегията. Тя се връчва само при силни професионални изяви на наш колега. Досега петима са носители на това отличие, посочи Георги Калагларски, член на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Дружество печатни медии-Варна. Виолета Тончева благодари на всички нейни колеги за честта да бъде удостоена с наградата. 

"Благодаря за тази висока награда, защото всички знаем, че признанието от колегите е най-високото признание и професионален знак. Виолета Тончева благодари на всички нейни колеги за честта да бъде удостоена с наградата. Тризъбецът има и други значения, като символ той е една от разновидностите на българския род Дуло, а според последните научни изследвания тризбецът като триплет изгражда човешкия геном. Като символ на съзвездието Плеяди тризъбецът се смята, че е носител и на частица от Божествената истина. Към цялата тази смислова натовареност разбирам, че сега журналистическия тризъбец допълва отговорността на журналиста като коректив на обществените процеси, като защитник на свободата на словото, на истината. Журналистиката винаги е била кауза. И преди 180 г., когато се създава българският периодичен печат и преди 100 г., когато се създава варненската журналистическа организация и излиза този прекрасен Вестник на вестниците. Важно е всичко това за журналистиката днес, която е изправена пред предизвикателствата на дигиталните технологии, бумът на социалните мрежи, агресията на манипулацията и пропагандата. Но, аз вярвам в каузата на истината, каузата на словото, каузата на свободата. Вярвам в тези сакрални думи свобода и истина. Вярвам, че няма да загубим смисъла им, защото когато думите губят смисъла, ние губим свободата си и себе си".

Почетна значка „Златно перо“ за активна журналистика на СБЖ получиха Мариета Бобева, Димитрина Енева, Румяна Попова и Владимир Константинов. Наградите бяха раздадени от председателя на СБЖ Снежана Тодорова. Събитието беше част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски вестник на вестниците“ и 180 години български периодичен печат. Програмата започна със засаждане на дървесни видове и декоративни храсти в парка на Международния дом на журналистите на 9-ти май. Днес в Регионална библиотека „Пенчо Р. Славейков“ беше открита изложбата „100 години Варненска журналистическа организация“, подготвена в партньорство с Държавния архив (виж снимки). А след това на алеята до Слънчевия часовник на входа на Морската градина беше открита още една изложба с пана под наслов „180 години български периодичен печат“. Георги Калагларски и Виолета Тончева дадоха специално интервю за Радио Варна, което може да чуете тук.

Преди 100 години журналисти от всички печатни медии във Варна се обединяват, за да издадат за 24 май първия варненски „Вестник на вестниците“, посветен тематично на българската култура. За юбилея традицията беше възобновена за пореден път от журналистически екип с главен редактор Георги Калагларски, председател на СБЖ Варна – Дружество печатни медии.

Фоторепортаж: Мариела Димитрова
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото,..

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52
МБАЛ-Добрич

В Добрич оперираха успешно пациент с рядко заболяване

Пациент с изключително рядко заболяване е бил успешно опериран в Отделението по неврохирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Случаят е бил представен на световната конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд, информират от лечебното заведение. Рядкото заболяване на 69-годишния пациент в областната..

публикувано на 22.05.24 в 12:58

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция , след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на..

публикувано на 22.05.24 в 12:05

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30