Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

Шампионите на България - Zentix, летят днес за град Бодо, Норвегия, където ще се проведе тридневно състезание с отбори от цял свят

| обновено на 13.05.24 в 08:13

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия.

Това е отбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас. 

След класирането на първо място в FIRST® LEGO® League България, Zentix ще представят страната ни на Европейския шампионат по FLL роботика (OEC) в град Бодо, Норвегия, европейска столица на културата за 2024-та година. Финансирането на участието се покрива от Община Бургас. Отборът заминава днес за Норвегия. 

На състезанието Open European Championship FLL Bodø 2024, организирано от FIRST Scandinavia, ще вземат участие над 50 отбора от цял свят. Това са ученици на възраст между 10 и 16 години, като има представители от всички континенти. Състезанието събира поне 12 отбора, шампиони на страните си, както и техни подгласници. 

Състезанието ще се проведе в три дни, от 14ти до 16ти май 2024г., като отборите се състезават в четири категории: “проектиране на робот”, “състезание с роботи”, “представяне на изследователски проект” и “работа в екип и основни ценности”. Във всяка от категориите ще бъдат излъчени по трима победители, и трите отбора, събрали най-много точки общо в четирите категории, ще бъдат наградени като големите победители на OEC Bodø 2024. Състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която отборите имат 2:30 минути, за да съберат възможно повече от 550-те точки на състезателното поле, по което трябва да се движи предварително построен, програмиран и настроен автономен робот без дистанционно управление.

Мисиите на робота включват - взимане, прибиране, пренасяне, преместване, избутване, натискане или повдигане на модели, построени от лего части, които са закрепени или свободно поставени върху цветно състезателно поле. Отбор Zentix спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Той се проведе на 20 април 2024 в Бургаския свободен университет, организан от Център за творческо обучение и Община Бургас. 

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите. В периода от 21ви април до 12ти май, отбор Zentix усилено работи в учебните зали на училище по роботика Robopartans Варна, където са дългогодишни ученици, за да представи достойно България. Бяха направени много промени и подобрения в играта с роботите и от 390 точки през април, Zentix вече могат да събират по 505 точки на състезателното поле. За целите на изследователския проект отборът преведе представянето си на английски език и създаде прототип на автобус, изрисуван с графити, и проведе анкета сред учениците, свързана с проблемите с градския транспорт

По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен - спасител на плажа

Спасител на плажа: Флаговата сигнализация е като светофара на улицата

Лято, море и плаж – колко му трябва на човек да е щастлив. Така чаканото от всички лято вече е факт. Градските плажове във Варна работят на пълни обороти, плажуващи има и през седмицата, но най-много хора обикновено отиват на плаж през почивните дни. И този уикенд ще е така, според един от спасителите на централния плаж във Варна. Той се казва..

публикувано на 07.06.24 в 07:50

От чистотата редовно пропускат стара детска площадка около ул. "Васил Друмев" във Варна

Детска площадка в периферията на ул."Васил Друмев" във Варна редовно остава пропусната от служителите на чистотата, оплакват се живеещите в района. Кошчетата за боклук не се обслужват, каза Димитър Ставрев. По думите му площадката е останала невидима и в плана за обновяване на детските пространства. Проблем според него е и фактът, че пясъчникът се е..

публикувано на 06.06.24 в 16:15

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад „Свобода“ в Добрич, ще бъдат представени занаяти и приложни..

публикувано на 06.06.24 в 09:58

Нагласите на балчиклии в предстоящите избори за ЕП и НС на 9 юни

Балчиклии не са със силното усещане за европейци. Освен възможността да пътуват по-свободно, очакват и други промени - цени, заплати, отношения между държавите.  След 9 юни са по-скоро песимисти, че България ще има устойчиво правителство.  Смятат, че гражданите са отегчени от избори и прогнозират по-скоро ниска..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

Инициатива помага за трудовата реализация на младежи с аутизъм и СОП

Младежи от Варна със специални образователни потребности и аутизъм ще получат професионална подготовка. Инициативата е на две фондации - „Новите деца“ и „За чудо и приказ“.  Участниците в нея са 18, като местата за Варна са девет, а младежите трябва да са между 16 и 21 години. С тях ще се работи година и половина.  Основната идея на..

публикувано на 06.06.24 в 09:30

13-годишен открадна и подкара кола в Долни Чифлик

13-годишен открадна кола в Долни Чифлик и я кара няколко дни, съобщават от полицията.  Ключът бил оставен на таблото, а автомобилът - паркиран пред дома на потърпевшия. Момчето е задържано и предадено на родителите си след издирвателни действия на полицаите от Четвърто РУ. По -късно служителите на реда открили автомобила, който след като бил управляван..

публикувано на 06.06.24 в 09:17

23 ученици са отличени в конкурса "Моята първа среща с Корея"

23-ма ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна бяха отличени в конкурса „Моята първа среща с Корея“. Той беше организиран от младежка фондация „Аморфа“ като част от програмата „Аморфа Академия за млади посланици на културата 2024“, в партньорство с Посолството на Република Корея в България...

публикувано на 05.06.24 в 15:52