Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 16-и път Европейска нощ на музеите в Балчик

И през 2024 година Историческият музей в Балчик се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 18 май - събота. Посетителите ще могат да се насладят на постоянните експозиции в Исторически музей, Художествена галерия и Етнографска къща, както и на програма, подготвена специално за събитието.

Основната част от програмата ще премине в Художествената галерия, където с вход свободен посетителите ще могат да се насладят на постоянна експозиция - с творби на съвременно българско изкуство - живопис, графика и скулптура.

От 16.30 часа започва „Щура лаборатория“ за деца (от 3-4 годишни до начален курс).

„Програмата ни отново е разнообразна и предназначена за различните възрастови групи. Тази година ще ни гостува един огромен динозавър, който ще забавлява децата, но и ще ги научи на нови и интересни неща“, разказа Радостина Енчева – директор на Историческия музей в Балчик.

Балчишкият художник Валентин Шалтев се представя от 18.00 часа със самостоятелната си изложба „Алюзии“, а час по-късно друг автор от Балчик - Иво Узунов показва живописни творби под общото име „Хоризонти“.

„Това са автори, които многократно са ни показвали творчеството си, но интересът към тях не стихва“, сподели още Енчева, посочвайки, че представянето на В. Шалтев е и по повод неговата 70-годишнина.

Ново лице за залите на галерията е балчиклийката Корнелия Тончева, която се включва в Европейската нощ с живопис „Диво пробуждане“. Нейното творчество ще бъде представено от 20.00 часа, а половин час по-късно съгражданката и Даниела Михайлова за първи път ще се покаже пред местната публика с фотографската си изложба „По пътя“.

„За пореден път се убеждавам, че в Балчик се раждат много таланти. 16 години поред имаме нови участници. Творчеството на Корнелия е много разнообразно, а Даниела показва места от света, където много от обикновените хора не са достигали, различни хора, изгледи и виждания за света“ – кани домакинът Р. Енчева.

Картината от местни артисти в балчишката нощ на музеите допълват с музикално оформление саксофонистът Веселин Павлов и младите изпълнителки от „The Group“ с начало 21.00 часа.

„Откакто започнахме участието си в Европейската нощ на музеите преди 16 години, винаги мотото ни е било „От балчиклии за балчиклии“ – обърна се към съграждани и гости Радостина Енчева.

В Европейската нощ на музеите се включва и Държавният културен институт „Двореца“. Свободен достъп ще бъде предоставен на посетителите на 18 май от 9 до 17:30 ч. до Холограмата на румънската кралица Мария, която се намира във вила „Тихото гнездо“. Те ще могат да се насладят на един изненадващо въздействащ и реалистичен образ на 21-годишната Мария, чието приветствие ще чуят на български и английски език. 

В допълнение на това събитие на 21 май от 16 часа румънските художници от Elit Art Club Unesco ще дадат безплатен урок по рисуване на желаещите, съобщават домакините от „Двореца“.

За 11-и път най-посещаваният обект към Историческия музей в Балчик - Текето „Ак Язълъ баба – Св. Атанасий“ в село Оброчище, ще се превърне в сцена за изява на над 250 самодейци от читалищата в общината. С фолклорния събор „Св. Атанасий“ на 18 май ще бъде почетена паметта на свети Атанасий и отбелязана Европейската нощ на музеите. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов и със финансовото съдействие на Общината. Откриването е от 10.00 часа и ще продължи през целия ден, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.Съпътстваща програма на събора: ателиета на майстор Станислав Дойчев - грънчарство, Елена Върбанова - плъстене на вълна, Христина Владимирова - везане на български шевици. 

Текето „Ак Язълъ баба – Св. Атанасий“ в село Оброчище – част от културните ценности на Община Балчик, е забележителен архитектурен паметник със силен религиозен смисъл, почитан едновременно от християни и мюсюлмани. Наричано още „Манастира“, текето е магично място със силна енергия. Съществуват предположения, че то е изградено върху по-старо езическо светилище. Най-енергийното място в Добруджа, разположено сред зеленина, навява тишина и почитание.

Всяка година с фолклорния събор в Оброчище и празничната програма за Европейската нощ на музеите обектите към Исторически музей (ИМ) – Балчик дават старт на летния сезон, припомня директорът Радостина Енчева, които са те: ИМ – Балчик, Художествената галерия, Етнографската къща, Взаимното училище в Балчик и Текето „Ак Язълъ баба – Св. Атанасий“ в село Оброчище.

В отговор на въпроса как ще изглеждат музеите в бъдещето, усилията на екипа на Исторически музей – Балчик са насочени към създаване, адаптиране и разпространение на дигитално културно съдържание и дигитални образователни ресурси, с което целят да привличат все повече публика и да бъдат активен участник в образователния процес. Защото вярват, че функцията на музея не се изчерпва само като място за съхранение на артефакти от миналото, а се възприема и като център за иновации и най-добри експозиционни решения.

Опазването и популяризирането на артефактите от храма на Кибела - едно от най-значимите събития не само за Балчик, но и за България, са дейности с особена важност, за да може храмът на Понтийската майка на боговете в Дионисополис да заема полагащото му се достойно място в туристическата карта на света. Като естествено продължение на политиката за опазване и социализиране на културното наследство чрез иновативни методи през 2023 г. е разработен проект от екипа на Исторически музей – Балчик, финансиран от Министерството на културата. Той дава възможност храмът на Понтийската майка на боговете – Кибела от Дионисополис да бъде представен на туристите чрез виртуална реалност.

„Очакваме до края на май да бъде завършен, това ще зависи от изпълнителите, на коитосме възложили заданието“ – надява се Енчева през лятото посетителите на ИМ – Балчик да могат да видят посредством специални очила дигиталния храм на Кибела и неговите детайли отвътре и отвън. Друга част от проекта включва създаването на маса с тъч скрийн, на която децата да играят игри под формата на въпроси, свързани с историята на Балчик, а посредством дървени кубчета да могат да подредят макет на храма. Директорът на музея припомни и една своя мечта, която не е престанала да вярва, че ще се случи: "Един ден да видя храма не в тази дупка, а на съвременен терен, общински, в цялата му прелест". Защото хората, които проявяват голям интерес, заслужават да видят тази находка. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществения живот в Дионисополис. Изграден е през III в. пр. Хр. и функционира до IV в. сл. Хр. Като брой и разнообразие това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Понтийската майка на боговете, откривани досега на едно място. Това са над 200 монети, 27 мраморни епиграфски паметника (надписи), над 20 мраморни скулптурни изображения на Кибела, Афродита, Посейдон, Дионис и Пан.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 23.05.24 в 18:15
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековният юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написана от Цветелина Милева,..

публикувано на 23.05.24 в 17:09

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15