Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Възприятия" представя Петра Добревска в Балчик

Изложбата-живопис "Възприятия" на художничката Петра Добревска е част от програмата, посветена на 100 години от създаването на Двореца в Балчик. Експозицията включва 35 платна, от които струи динамика и настроение, движение и невероятна комбинация от цветове. Допълват ги оригиналните бижута на авторката (Petra Jewels). Петра Добревска ги създава, вдъхновена от традицията, и после добавя нужната доза въображение, така че да носят едновременно нетрадиционно и съвременно излъчване. Изработва ги от сребърна и медна бижутерска тел, като вгражда в тях естествени камъни, стъкло или метал. 

Творенията на Петра ще бъдат в КЦ „Двореца“ - Балчик от 13 до 26 май в зала "Тунела" на галерия "Тихото гнездо".

По повод събитието мексиканският арткритик Марио Енрике, който следи творчеството на талантливата художничка, пише:

Докато се движим в сложния процес на интерпретиране на реалността чрез сетивата си, ние се потапяме в огромно море от различни гледни точки, които оформят възприятията ни. Тези възприятия на свой ред формират основата на нашите емоционални и сетивни преживявания.

В този контекст нека насочим вниманието си към сферата на изкуството, където известната художничка Петра Добревска, наричана с обич „художничката на мечтите“, се подготвя за предстоящата си изложба “Възприятия“ в живописния град Балчик, сгушен на брега на Черно море.

На тези, които ще присъстват на това събитие, препоръчвам да подходят към него с отворен ум и възприемчиво сърце. Възползвайте се от възможността да се свържете с необикновените естетически визии, които високо ценената от мен художничка и приятелка ще разкрие, обещавайки едно обогатяващо преживяване за всички."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анатолий Станкулов и приятели благотворително в Балчик за изложбата „Изкуство в помощ на изкуството“

От 10 до 25 юни в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца – Балчик ще бъде експонирана изложба, част от Националната благотворителна платформа „Изкуство в помощ на изкуството“. Платформата е проект на Фондация „Имеон-Балкани“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни български автори в областта на визуалните изкуства в България и главно на..

публикувано на 07.06.24 в 15:42
Двореца в Балчик

Тържествена вечер, посветена на чешката култура в Балчик

Чешките дни на културата, които се провеждат в Балчик от 1 до 9 юни, тази вечер ще бъдат официално закритие от 17.00 часа в галерия „Тихото гнездо“. Приятелството на Държавния културен институт „Двореца“ с Чехия и нейната история е култура е дългогодишно, като през 2024-а се отбелязват десет години от творческото и институционално партньорство със..

публикувано на 07.06.24 в 15:41

Актрисата Весела Бабинова: Щастлива съм с професията, която си избрах

Популярната пиеса „Пистолет в торнадо“ на американската драматуржка Лорън Гъндърсън имаше своята варненска премиера с моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг.  В пиесата като ехо звучи Хамлетовият въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се..

публикувано на 06.06.24 в 17:05

Цензурата в изкуството преди и сега

„Цензурата в изкуството преди и сега“ – по тази тема дискутираха участници в Международния театрален фестивал „Варненско лято". Изкуствата от всички епохи се сблъскват с ограничения, които в по-голяма или по-малка степен обществото им налага. Историята на изкуствата ясно ни показва различните граници на артистичната свобода, а религиозната,..

публикувано на 06.06.24 в 14:44

Чешки деца-художници показват сътвореното от пленер в Балчик

 В галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик на 7 юни от 17 часа ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата (1-9 юни).  Приятелството на Държавния културен институт с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. се отбелязват 10 години от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство,..

публикувано на 04.06.24 в 15:40

Китарното дуо Виктория Парушева и Милица Каменова с награда професионален студиен запис от Радио Варна

Наградата на БНР - Радио Варна за най-добро представяне на 36-ото издание на Традиционния музикален фестивал „Дни на класическата китара” - Варна получи китарното дуо Виктория Парушева и Милица Каменова , 11. клас – възпитаници на НУИ „Добри Христов” – гр. Варна от класа по китара на Севдалин Стефанов . От 31 май до 2 юни 2024 г. се проведе 36-ото..

обновено на 04.06.24 в 15:17

Изложба, посветена на четири жени, представя в Двореца - Балчик внучката на балчишки кмет от Румъния

Октавиан Мошеску – кметувал през румънско в Балчик (20.07.1931 г.-5.02.1932; 12.1938-19.09.1940), неговата съпруга – българката Пенка Добрева, и дъщеря им, която от любов към Белия град кръщават Балчика и единствената, носеща това име, посетителите на Двореца в Балчик могат да видят в архивните фотоси, подредени в Каменна зала до 23 юни. Те са част..

публикувано на 03.06.24 в 13:39