Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Скромен съвет

Снимка: Pixabay

Днес, докато се опитвах да определя дестинацията за лятото, припомних си моменти от майска почивка преди време. На съседна маса бяха настанили френско семейство. Всяка вечер в продължение на седмица се повтаряше едно и също: ведра усмивка, поздрав и пожелание за добър апетит, приятни реплики за нещата от живота, обменени между ястията и питиетата... Това траеше около два часа – от предястието до десерта. Двамата имаха вида, осанката, маниерите и спокойствието на хора, току-що напуснали средновековния замък, за да удостоят човечеството с галантното си присъствие. Стилът прозираше дори в начина, по който гледаха виното или докосваха ленената салфетка. Бяха забележителни. След всяка вечеря коментирахме, че с подобен стил и темпо вероятно ще живеят сто години.

Преди дни излязоха данните на Евростат за продължителността на живота на средностатистическия европеец. Запитахме се: „Доколко благосъстоянието се отразява върху дълголетието?“.

Ако менюто ни включва предимно авокадо, ягоди, филе от лаврак, черен хайвер и трюфел, значи имаме привилегията да живеем качествено. И колкото по-дълго, толкова по-приятно. Квинтесенцията е, че по-добре богат, но щастлив, отколкото беден, но нещастен. С две думи: висок стандарт плюс качествен и щастлив живот най-често равно на дълголетие.

Има хиляди съвети как да стигнем до онзи рожден ден, когато ще запалим сто свещички върху тортата и в допълнение ще сме в чудесна форма, за да го осъзнаваме и да се наслаждаваме на празника.

Ето една достойна първа стъпка в правилната посока: да хапваме като онези французи, да вземаме храната насериозно. Да се отдадем на удоволствието от храненето в компанията на други хора, да се чувстваме добре, да сме спокойни, да си бъбрим сладко-сладко и да благодарим за времето, в което сме заедно.

В повечето страни съществуват препоръки по колко порции плодове и зеленчуци да се консумират дневно, а във Франция препоръките гласят, че трябва да се храним в компанията на други хора. За тези данни се осланям на Майк Викинг – изпълнителен директор на института за изследване на щастието. А според него има и още нещо много ценно: да си създадем ритуали за храна и огън, както хората са го правели от незапомнени времена.

Аз си го представям така: да украсим масата, да наредим ленени салфетки и празнични прибори, дори за обяд да има лещичка с хлебче. Може да допълним атмосферата с ароматна свещ, която ни събира и това ще означава, че ритуалът около храната е също толкова важен за нас, колкото самото хранене. Ако обедната почивка е кратка, има други опции: да седнем в компанията на колеги и приятели и да се порадваме на тази чудесна комбинация – близки хора и нещо вкусно, изядено бавно и спокойно навън.

Звучи като добра първа стъпка в правилната посока: общност, настроение, спокойствие, споделяне, хубава храна.

Бях впечатлена от начина, по който споменатите французи се хранеха - сякаш целият им живот зависеше от следващата хапка сирене и от глътката вино. Щом така се хранят, представям си как живеят. Още по-отдадено и страстно...

Ако става въпрос за качественото меню, което отбелязах в началото, кога и как цялата общност ще има условия за достъп, ще научим след изборите. Много се надявам да не повтаряме отново старите грешки в очакване на различен резултат.

А към участниците в кампанията:

„Ако искате да построите кораб, не карайте хората да събират дъски, не започвайте да разпределяте работата и да давате заповеди. Първо ги научете да копнеят за огромното, безкрайно море“.

автор: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вайбър с тематични стикери за 24 май

Със специални 12 стикера във Viber ще бъде отбелязан Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На тях по новаторски начин, комбиниращ чистота на изображението, любов към българската литература и елегантно чувство за хумор, художникът Дамян Дамянов успява да предаде любовта ни към езика...

публикувано на 23.05.24 в 18:54

Обелиски от стиропор сред атракциите на фестивала "БУНА" тази година

Обелиск от стиропор и Черно море от битум – тези и други творения на съвременното визуално изкуство ще виждат варненци в различни места в града в рамките на фестивала „БУНА“ тази година.  Откриването на най-големия фестивал за визуално изкуство в България ще бъде в 13 часа утре, 24 май, на стълбите на ул. "Дръзки".  Церемония по откриването на..

публикувано на 23.05.24 в 17:50

В ОУ "Цар Симеон I" откриха барелеф на патрона си

Откриха барелеф на цар Симеон I в едноименното основно училище във Варна. Произведението е дело на скулптора Николай Нинов. За осъществяване на идеята за скулптурата на владетеля, чието управление е наричано "Златният век" и е белязано от разцвета на книжнината, приноса са си дали десетки дарители. Идеята започна през декември 2022 година на коледен..

публикувано на 23.05.24 в 16:40

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Варненските ученици от Zentix се класираха 21-ви в световна надпревара по роботика

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят.  Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата..

публикувано на 23.05.24 в 14:00

Млади художници на графити се захванаха да почистят драсканиците в Добрич

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити се заеха със задачата на почистят обществените сгради в Добрич , които с надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите,..

публикувано на 23.05.24 в 12:23

Онлайн търговци прикриват произхода на стоки

Онлайн търговията е като един голям необятен океан, който предоставя удобства за потребителите, но от друга страна крие и рискове. Един от тези рискове е, ако потребителят попадне на стока, която онлайн търговецът представя под свой бранд, но всъщност е закупена на ниска цена от страна извън Европейския съюз. За подобни нелоялни практики..

публикувано на 23.05.24 в 09:02