Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат създаването на индустриална зона за рибарство и аквакултури във Варна

Индустриална зона за рибарство и аквакултури да бъде създадена във Варна. Това предложение на общински съветници получи подкрепата на колегите им от комисията по “Туризъм, търговия и рекламна дейност”, съобщиха от общинския пресцентър. 

Идеята е зоната да бъде изградена върху два общински имота с обща площ 75 хил. кв. м  на територията на бившето корабно режище, намиращо се на острова под Аспарухов мост.  Индустриалната зона ще бъде с фокус рибарство, обработка на риба и рибни продукти, ремонт и текущо поддържане на риболовни и развлекателни кораби, както и база за спортен риболов и спортно ветроходство.

Вносителите предлагат там да бъдат изградени рибна борса и рибарско пристанище със зона за обслужване и на плавателни съдове, извършващи спортен риболов. Обособяването на част от територията като кораборемонтен район също фигурира в предложението на съветниците от „Има такъв народ“. Зоната ще е специализирана в предоставянето на съоръжения и площи за извършване на ремонти на рибарски кораби и развлекателни плавателни съдове, включително яхти.

Друга идея е да се създаде клуб за спортно ветроходство и кану-каяк и обособени към него зони за съхранение на канута, гребни и ветроходни лодки. Необходимостта от такива площи е продиктувана от увеличаващия се брой любители на водните спортове във Варна, аргументират се вносителите. Те предлагат също да се оформи и търговска зона, като разположените върху нея обекти се отдават под наем.

В рамките на заседанието стана ясно, че е сформирана работна група, която обсъжда възможности за подготовка на проектни предложения. С тях Община Варна ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г.

Сред темите, които членовете на комисията разгледаха днес, бе искане и от Сдружение на украинците в България за опрощаване на задълженията за ползване на общински имот в кв. „Чайка“, в който се помещава културният център „Украински дом“. В рамките на заседанието стана ясно, че дължимата сума е около 21 хил. лева. Съветниците дадоха положително становище и препратиха въпроса към финансовата комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България"

Христо Иванов съобщи на брифинг днес, че подава оставка като лидер на "Да, България", предаде БНР.  "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение", коментира..

публикувано на 10.06.24 в 14:39

На 12 юни ЦИК обявява резултатите и мандатите за ЕП, на 13 юни - резултатите за НС

Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят правото си на глас. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева в първата пресконференция на ЦИК след края на изборния ден.  "Окончателният брой машини, с..

публикувано на 10.06.24 в 14:13

Резултатът от битката за 50-ото Народно събрание в Балчик – ГЕРБ взе първата позиция на ДПС

Макар и с малка преднина, ГЕРБ-СДС си върна първото място в Балчик, след като ДПС оглавяваше политическата класация на предходните избори за европейски и български парламент и то в няколко поредни гласувания. Коалицията е спечелила 23,48% (1244 гласа). С петдесетина гласа разлика втора е ДПС, събрала 23,4%. Трета сила според предпочитанията на..

публикувано на 10.06.24 в 13:59

При близо 90 % обработени протоколи във Варна: ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ПП-ДБ с най-голяма подкрепа в двата вота

Районната избирателна комисия във Варна публикува данните за област Варна при обработени близо 90 % от протоколите за изборите 2 в 1.  Данните при обработени 88,24 % протоколи в Трети МИР-Варна за Народно събрание сочат, че ГЕРБ-СДС са победители с 30,45 на сто подкрепа, или 35 290 гласа. Втората позиция е за "Възраждане" с 16,7 %, а третата - за..

публикувано на 10.06.24 в 13:42

97 досъдебни производства от началото на кампанията, 23 от тях са във Варна

От началото на предизборната кампания до 12 часа днес са образувани  97 досъдебни производства и 597 преписки, обобщават от Върховната прокуратура.  Данните са от постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Най-голям брой от..

публикувано на 10.06.24 в 13:17

Заради съмнителен куфар отцепиха сградата на РЗИ в Бургас

Районът около сградата на РЗИ в Бургас е отцепен заради сигнал за съмнителен куфар.  Куфарът се намира в перваза на прозорец в близост до централния вход, съобщават от БНР-Бургас. Служителите на здравната инспекция и хората, които по това време са се намирали вътре, са евакуирани. На място има пожарни коли и полицаи от Първо РПУ. Отцепеният..

публикувано на 10.06.24 в 12:57

Активират временно опасни зони заради съвместните бойни стрелби на полигон „Шабла“

От 11:30 часа днес до 11:30 часа на 14 юни 2024 г. ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун. Причината за това са съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия и авиационни..

публикувано на 10.06.24 в 11:56