Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Юбилеен концерт на НФХ „Светослав Обретенов“ – директно от зала „България“ – 24 октомври, 19 часа

С първия от своите юбилейни концерти, днес на 24 октомври в зала „България“, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров, отбелязва 75-а годишнина от създаването си. В концерта ще бъде изпълнена една от..

обновено на 23.10.19 в 16:34
Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева е един от финалистите

Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона

Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на престижния конкурс „Нека пеят народите“ ? Ще имаме удоволствието да проследим на живо събитието от Двореца на музиката в Барселона. Стискаме палци за нашите участници – вокален ансамбъл..

публикувано на 13.10.19 в 08:55

Лауреатът на „Карл Нилсен“ Йохан Долене – солист във втория концерт на радиосимфониците – директно по програма „Христо Ботев“

Отново звезден солист ще застане на сцената на зала „България“ заедно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и неговия главен диригент Марк Кадин.  18-годишният  Йохан Долене  е сензацията на тазгодишното издание на престижния..

публикувано на 11.10.19 в 09:05

Вечната българска класика – родените в 1949 г.: Руси Търмъков

Родените през 1949 г. – това са все композитори с ярко индивидуално присъствие в музикалния ни живот. Творчеството им е познато и извън пределите на страната ни. Това са композиторите, чиито опуси ще съставляват и в бъдеще фонда на Вечната българска..

публикувано на 03.10.19 в 14:25

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2019/2020 г.

Новият сезон 2019-2010 на Симфоничния оркестър на БНР беше открит на 30 септември в столичната зала „България“. Под диригентството на главния диригент на състава Марк Кадин прозвучаха творбите: • Концерт за пиано и оркестър №1 от Пьотр..

публикувано на 03.10.19 в 09:06
Константин Емелянов

Радиосимфониците откриват новия си сезон 2019-2020 със солист Константин Емелянов – директно по програма „Христо Ботев“

Новият сезон 2019-2010 на Симфоничния оркестър на БНР ще бъде открит на 30 септември, понеделник, в столичната зала „България“. Под диригентството на главния диригент на състава Марк Кадин ще прозвучат две знакови творби – Концерт за пиано и..

публикувано на 30.09.19 в 08:00

Новият сезон на СО на БНР

Концерти в зала „България“ и в НДК, една опера и млади гостуващи солисти – така може да се резюмира накратко сезонът на нашия оркестър . Освен това продължава активната студийна звукозаписна работа, в която се акцентира върху записи на „творби от български..

публикувано на 29.09.19 в 08:30

Гала концерт на майсторския клас на Райна Кабаиванска

За деветнадесети път в Софийската опера се проведе майсторският клас на нашата световноизвестна певица Райна Кабаиванска . След прослушване на заявили желание за участие млади певци тя избира дванадесет, за да работи с тях. На 29 септември..

публикувано на 28.09.19 в 18:30

Директно предаване на гала концерта за 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров

За концерта са поканени три поколения артисти, много от тях работили с Николай Гяуров през годините. Под палката на Елио Бонкомпани ще пеят Долора Заджик , Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов,..

публикувано на 20.09.19 в 16:25
Сакари Орамо, главен диригент на Симфоничния оркестър на Би Би Си

Директно от „Роял Албърт Хол“, Лондон – последната нощ на „Би Би Си Промс“, 14 септември, от 21.15 часа

За четвърта поредна година програма „Христо Ботев“ на БНР ще предава директно от Лондон, за да ви предложи уникалната възможност да проследим на живо тържественото и бляскаво музикално събитие, чието споменаване предизвиква гордост и патриотизъм за всеки..

публикувано на 14.09.19 в 08:30