Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската радио мрежа „Евранет”: ново измерение в европейските комуникации

Програма „Христо Ботев” на БНР е един от активните участници в мрежата на „Евранет” чрез предаването си „Мултикултурни диалози”, което се излъчва всяка събота от 16.00 часа.

Европейската радио мрежа „Евранет” е първият по рода си проект на Европейската комисия за електронните медии.
”Евранет” е амалгама от международни, национални, регионални и местни европейски радио оператори. Чрез нея се дава съвсем ново измерение на репортажите от Европа. „Евранет” осигурява информация за събитията по Европа вече не само от национална гледна точка, а повече от транснационална. Целта на „Евранет” е да установи по-добро взаимодействие между европейските граждани и политиците от ЕС, и по този начин да откликне на очакванията на Европейската комисия и на „Бялата книга за европейска политика на комуникациите” лансирана от Маргот Валстрьом през февруари 2006 година.
С тези свързани помежду си програми и многоезични, интерактивни радио предложения, новата европейска радио мрежа създава чувство на принадлежност към една общност, подобрява европейската комуникация и развива по-нататък най-дискутираната европейска „публична сфера”. Тази транс гранична инициатива е не само иновационна, но също така и уникална. Като потенциал тя е ключът към разрешаването на европейските комуникативни проблеми.
Мрежата от двустранни и многостранни връзки на сътрудничество с тяхното ново аудио и онлайн представяне промени основно европейската радио сцена. Като добавка към сътрудничество между сегашните националните медии бяха поставени основите и на едно ново, европейско сътрудничество.
Евранет тръгна в ефир в началото на април 2008.
„Евранет” е съвместен проект на 16 радио-телевизионни станции от 13 страни. Самото съкращение означава Европа, радио, интернет. Европейският съюз финансира проекта за пет години с около 6 милиона евро. На един общ интернет портал тези медии ще качват всекидневно от 30 до 60 минути програма, която обменят помежду си и излъчват на своите езици.
В рамките на „Евранет” се търсят онези интересни европейски теми, които вълнуват хората в Европейския съюз, но понякога остават извън дневния ред на политиците. Мотото е „По-близо до слушателите”. С други думи, какво вълнува слушателите в България, но и в Германия, във Франция и другаде из Европа, т.е. става дума за теми от общ интерес - например защитата на потребителите, опазването на околната среда, но и граждански инициативи с някаква благородна цел.
Щефан Хайнце, един от говорителите на радио „Дойче веле” определя целта на проекта „Евранет” така: „Целта ни е да подпомогнем разбирателството между хората от различни страни в Европейския съюз, като в същото време се държим близо до всекидневието им и излъчваме дружелюбност. Ще помагаме да се изработят трансгранични журналистически проекти, които са по вкуса на хората, без непременно да се съобразяваме с дневния ред на Брюксел или Страсбург”.
Засега „Евранет” подготвя и излъчва предавания на десет езика – български, английски, френски, немски, испански, полски, румънски, гръцки, португалски, унгарски. Скоро ще стартират предавания на датски и италиански, а до 2012 година „Евранет” ще покрие всичките 23 езика, които се говорят в страните от Европейския съюз.
Чрез работата на радио мрежата „Евранет” се очаква да се подобри медийната работа на тема Европа и с помощта на различните радио оператори да се съдейства за възникването на европейска публичност. 
Подробности за „Евранет” може да прочетете тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24