Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бляскав концерт увенча 50-ата годишнина на Биг Бенда на Българското национално радио

В празничната вечер в Студио 1 на обществената медия диригентската палка последователно поеха Янко Миладинов, Милчо Левиев и Антони Дончев. Съзвездието изпълнители напомни, че няма име в българската поп и джаз музика, което да не е свързано с легендарния бенд. Прозвучаха обичаните от поколения български меломани песни „Светът е за двама”, „Краят на всяка игра”, „Остани”. Студиото се оказа тясно за всички, които аплодираха щедро Стефка Оникян, Симеон Щерев, Нели Рангелова, Орлин Горанов и Михаил Йосифов. Звуковата палитра допълниха Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, Теодосий Спасов и Ани Върбанова, чиито изпълнения следяха и на видеостени във фоайетата жадните за стилна музика десетки посетители на събитието. Още цвят внесоха Георги Мархолев, Петя Буюклиева, Стоян Янкулов, Камелия Тодорова, Васил Петров и Христо Йоцов. Юбилярите получиха освен заслужените овации на феновете, много цветя и поздравителни адреси. Премиерът Бойко Борисов им пожела да продължават да радват „всички слушатели”, които под звуците на джаза се пренасят в една друга реалност и забравят за проблемите от ежедневието.” В приветственото си слово генералният директор на БНР Валери Тодоров припомни златни моменти от биографията на бенда – записи на над 1000 поп и джаз пиеси, признанието от наши и международни конкурси. Той изрази всеобщата признателност към делото на изключителния музикант и човек Вили Казасян, който има заслуга за огромната популярност на състава. „Времето само ще добавя златни страници и нови поколения таланти към една традиция, пренесена в ефир, през времето и сърцето на публиката”, отбеляза генералният директор на БНР.
Кулминация на събитието бе предаването на диригентската палка от Янко Миладинов, отдал над 40 години от живота си на Биг Бенда на талантливия музикант и композитор Антони Дончев. Той неотдавна бе назначен за главен диригент на оркестъра.
За съжаление, стотици почитатели на бенда на БНР не успяха да влязат в студиото.
За големите сърца трябват големи зали, заяви генералният директор на БНР Валери Тодоров, като обеща, че този концерт в близко време ще бъде видян в по-голяма зала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Orchestre tout puissant Marcel Duchamp

Всемогъщият оркестър "Марсел Дюшан" в София

Афробийт , (пост)пънк , авангарден поп , инди-джаз … каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (или Всемогъщия оркестър "Марсел Дюшан"), ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно. Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две..

публикувано на 07.05.24 в 19:52
Проф. Пламен Джуров

Проф. Пламен Джуров – един диригент, една епоха

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Чик Кърия и Пако де Лусия - двама приятели и двама от

Приказни сюжети в развитие

От 7 май (02:00-03:00), в три последователни нощи по същото време започва "Музиката, която обичам" с нов (стар иначе) водещ - може и да го разпознаете на една от снимките. В мини-поредици за поне по месец и нещо ви очаква за начало следното: 7.5 - Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на Програма..

публикувано на 06.05.24 в 23:08
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05