Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 февруари от 19.00 часа директно от зала „България”: Прочутият гръцки диригент Вирон Фидецис гостува на Симфоничния оркестър на БНР, солист Димо Димов

Снимка: Архив

В годината на Лист големият български пианист Димо Димов ще изпълни Втория му клавирен концерт.
В програмата: още музика от Антонин Дворжак, Ян Сибелиус и Манолис Каломирис

Билети на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и на www. Ticketsbg.com

Вирон Фидецис е роден в Солун. Изучава виолончело и музикална теория в консерваторията в родния си град. Учи виолончело във Висшето училище по музика във Виена при Владимир Орлов и Андре Навара. Дипломира се през 1975 г. В периода (1973-1977) изучава оркестрово дирижиране при Ханс Сваровски. Участва в майсторските класове по дирижиране на Милтиадис Каридис (Виена) и Отмар Суитнер (Ваймар).
Изявява се като солист и диригент на всички големи оркестри в Гърция и в чужбина: Австрия, Армения, Албания, Бразилия, България, Германия, Китай, Япония, Мексико, Италия, Полша, Русия, Чешката република, Румъния, Словакия, Кипър, Турция. Участва във фестивали в Атина, Корфу, Солун и други.
От 1985 до 1992 г. Вирон Фидецис е постоянен диригент на оркестъра на Гръцката национална опера, а от септември 1990 до 1992 е главен диригент на Филхармоничния оркестър на Екатерининбург, (Русия).
Бил е главен диригент на оркестъра на Руската държавна капела в Москва.
Вирон Фидецис е постоянен диригент на Държавния оркестър на Атина и главен диригент на Симфоничния оркестър в Солун. Дирижира и записва за звукозаписните фирми Lyra, BIS и Naxos редица произведения на гръцки композитори: Спиро Самара, Димитрис Митропулос, Манолис Каломирис, Микис Теодоракис, Петро Петридис, Никос Скалкотас, Янис Константинидис и други.
От 2004 г. е артистичен директор на Държавния оркестър в Атина.
Вирон Фидецис е преподавал музикални форми и история на гръцката музика в Атинския университет и Йонийския университет в Корфу. Изнасял е лекции по история и естетика на гръцката опера пред студенти от философския и театралния факултет на Атинския университет.
Вирон Фидецис е носител на музикалната награда „Спирос Моценигос” (1975), получава няколко отличия от Обществото на приятелите на Националната гръцка опера и награди за звукозапис от Съюза на критиците за драма и гръцка музика.
През 2010 г. получава титлата почетен доктор на Атинския университет.

Димо Димов е роден през 1954 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на Джулия и Константин Ганеви и продължава обучението си като техен асистент.
През 1983-84 г. специализира при проф. Лили Краус в САЩ. През 1970 г. получава Първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов”. На Международния конкурс за пианисти „Мария Калас” в Атина, (1979) е удостоен с Първа награда. Журито, публиката и музикалната критика дават най-единодушно признание на артиста като абсолютен победител в този сериозен конкурс, а неговото изпълнение на Бетовен е сравнено с това на Святослав Рихтер. Димо Димов изнася с голям успех концерти в Европа, Азия и САЩ. Ръководи майсторски класове в Гърция от 1986 до 1991. Негови студенти са лауреати на наши и международни конкурси. Понастоящем артистът е професор по пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Пламен Джуров

Проф. Пламен Джуров – един диригент, една епоха

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Чик Кърия и Пако де Лусия - двама приятели и двама от

Приказни сюжети в развитие

От 7 май (02:00-03:00), в три последователни нощи по същото време започва "Музиката, която обичам" с нов (стар иначе) водещ - може и да го разпознаете на една от снимките. В мини-поредици за поне по месец и нещо ви очаква за начало следното: 7.5 - Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на Програма..

публикувано на 06.05.24 в 23:08
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55