Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хималаите – митология, космически гледки и усещане за вечност

Михаил Михов в Хималаите на 4 800 метра надморска височина, малко преди да започне изкачването на един от най-високите превали в трека - Торонг Ла (5514 м)
Снимка: личен архив
Колко образа има Непал? Според една от легендите, името идва от „не” (свещен) и „пал” (пещера) - свещената пещера. През Непал преминават шест климатични области. Една десета от площта на страната е разположена на 5 000 м надморска височина, с вечна зима, лед и стаяващо дъха усещане за вечност. Еверест, най-високият връх на Земята, (”Покривът на света”, „Богинята-майка”) е на границата с Китай. Осем от десетте най-високи върхове се намират в Непал.
Как едно момче, отраснало в Русе, на брега на Дунав, става планинар? Веднъж в училище се появява един планински водач – Петко Рашев…Той запалил мечтите на още много момчета по далечните пътища и красивите гледки.Като я има и маята на семейната среда, родители, които обичат природата, започнали да се редуват планини и маршрути.
„Поне веднъж в живота човек трябва да иде до Хималаите. Струва си” – казва Михаил Михов след две осъществени пътувания дотам. Първото – през 2008 г., в района на Еверест. Второто – в края на 2011 г., за обиколката на Анапурна. Любителите на силни изживявания наричат подобни приключения „трек”. Пеша, дни наред, се обикаля огромния масив на връх Анапурна и всички върхове наоколо.
Михаил Михов е дипломиран планински водач. Член е на Международната асоциация на планинските водачи УИМЛА. Освен в Хималаите, е бил в Алпите, Пиринеите, Карпатите. Обиколил е почти всички български планини.
След толкова опит ще ви каже, че знае защо мнозина не успяват да изкачат върхове, за които преди това уж усърдно са се готвили. Една от тайните е подценяването на аклиматизацията. В Хималаите това е като танц – има височини, които катериш по 400 метра на ден. И пак слизаш. Изглежда странно, но тялото трябва да свикне. Например, изкачването по долината на река Марсианги трае цели 10 дни. Едва тогава се тръгва към превала Торонг Ла (5514 м). После идва спускането към долината на река Кали Гандаки. Представете си гледката: вода между два осемхилядника – Анапурна и Даулагири! Реката формира най-дълбокият каньон в света, с уникален климат. В края на трека маршрутът преминава през джунгли, рододендронови гори и оризови плантации. Неочакваният Непал: наистина си струва да се види.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00