Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„И в гърлото ръжда се наслоява”

Никола Вапцаров

Такова е усещането след епилога на документалния филм на режисьора Костадин Бонев по сценарий на Ивайла Александрова „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” („Златен ритон”, 2013). Филм, който недвусмислено разбива клишетата за поета, разкривайки нови, премълчавани факти за сложната му съдба. Филм, който вълнува зрителя и след края си, защото комбинацията между големината на твореца и абсурдната политическа злоупотреба с него е намерила точното екранно решение. Филм, достоен за Вапцаровата поезия: „Това е то./ Това е драмата./ Останалото –/ е измама.”
Тази вечер от 19 часа „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” може да бъде видян в кино „Одеон”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руси Чанев

Руси Чанев представя на българчетата по света "Под игото"

Това е мащабно начинание, в което си партнират Българското национално радио в лицето на Радиотеатъра на програма "Христо Ботев“, издателство "Изток-Запад“ и Асоциацията на българските училища в чужбина. Аудиоверсията е записана в Българското национално радио и ще може да се проследи и в "Радиоколекция“ на програма "Христо Ботев“ от 1 юли, в..

публикувано на 11.06.24 в 18:20

Марияна Димитрова представя моноспектакъла "На Бога си, Земльо, икона" във Велико Търново

На 13-и юни във Велико Търново Марияна Димитрова-Алани кани всички жители и гости на града на своя моноспектакъл "На Бога си, Земльо, икона".  Едночасовата изява предлага стихове, музика и танци, които са авторски и носят дълбоката автентичност на българина. Ето какво споделя Марияна Димитрова: "Себеусещането да бъда българка е удоволствие, което..

публикувано на 11.06.24 в 17:50

"Пътят към душевен мир, или пътят към себе си" на Роси Вак

Какво се случва в душата и ума на хората в депресивни и тревожни състояния, на хората с емоционална зависимост, с комплекс за малоценност, с мазохистичен характер и други състояния?  Пет истории, вдъхновени от реални случаи от практическата работа с клиенти на психолога Роси Вак, са основата на новата ѝ книга  "Пътят към душевен мир, или пътят към..

публикувано на 11.06.24 в 15:48
 Дж. М. Кутси

Литературен наблюдател: Живот и страдания на Майкъл К. от Дж. М. Кутси

"Говорим за човешката природа – съзидателна и насилническа, любопитна и арогантна. Съчетание, което Кутси оголва като скелет. Но, ето, романът се разгръща в екологичен пасторал, част от линията на постапокалиптичния реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Маккарти." – пише за тази книга Йордан Ефтимов. Южноафриканският..

публикувано на 11.06.24 в 12:15

Грандиозен концерт отбеляза включването на италианското оперно пеене в списъка на ЮНЕСКО

На сцената на римския амфитеатър "Арена ди Верона" в Италия бе проведен забележителен концерт под диригентството на световноизвестния маестро Рикардо Мути. Събитието бе организирано по повод включването на италианското оперно пеене в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Концертът, който привлече многобройна публика,..

обновено на 11.06.24 в 10:11