Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 14: Българският глас - продължение

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Българският глас в ролята на посредник.

Българският глас в ролята на инструмент за комуникация. Радиото е най-големият цивилизационен елемент, казва Петър Увалиев, който се определя самия себе си като професионален българин и главното измерение на това понятие е да намери какво е световното значение на факта, че е българин.  

Българският глас в ролята на интеграционен феномен... и най-после (но в най-интимния възможен оттенък) - като интелектуална собственост за лична идентичност.

За работата си с българския глас за и по радиото разказват Димитър Ганчев, ръководител на Българската редакция на радио Ватикана и Александър Андреев, ръководител на българската редакция на Дойче Веле. Димитър Ганчев споделя с нас едно сутрешно пътуване през Рим до работното място, което прави ежедневно с ритъма на „бърз влак, който трябва да направи всяка своя спирка в точно определен час”. Споделя с нас и едно пътуване във времето - Ватикана през 80-те и Ватикана на уличните музиканти през 2010 година.

Сашо Андреев ни пренася в сградата на Дойче Веле на брега на Рейн, супермодерното студио и глъчката на българския екип. Още една точка за оглеждане в огледалото, анализ и рефлексия. Шарената езикова картина на 14 епизод вдъхнови пъстротата и динамиката на нашата музикална картина.

Понятието родина звучи много често като 40 цигулки - сантиментално и разлято, Петър Увалиев.  

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 24 май 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на животните в Радиотеатъра за деца

На своите най-малки слушатели Радиотеатърът предлага от 13 до 19 май "Седмица на животните". Животните са герои на много народни приказки, а често и писатели ги вземат за свои персонажи, за да изкажат вълненията и тревогите, които изливат с перото си. Оскар Уайлд например, който със "Славеят и розата" ни разказва за любов, преданост и..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Смислен разговор

"Не те виждам" е саркастична история, която Палми Ранчев разказва лирично. Сарказмът идва от болката по загубата на човешкото, а лириката - от обичта му към човека. Ще ви разсмее и ще ви натъжи. Без никаква автоцензура, авторът говори директно и нарича черното – черно, а бялото – трудно постижимо. Макар да е ситуирана сред безпътицата на..

публикувано на 10.05.24 в 18:02

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05