Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Когато не можете да оборите фактите, дискредитирайте източника

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за "чуждестранните агенти", който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на Революцията на розите и може да промени пътя на страната. Какъв ще бъде екзистенциалният избор на грузинците между Европа и Русия, зависи  само от тях и силата на тяхното недоволство и категоричност. В "Мрежата" разговаряме за това с Васил Данов, военен експерт от Атлантическия съвет на България.

Какво се крие зад "Грузинска мечта"

"Не само този законопроект, цялостната политика на тази партия, наречена сякаш иронично "Грузинска мечта", профанизира и съсипва дълголетните и десетилетни усилия на грузинската нация, на водещите грузински политици, на хората, които загинаха в тези "цветни революции на розите". Грузия се бореше, както го правеха всички други социалистически държави – борба за избор на път, борба за избор на курс, борба за избор на съдба. И грузинците като по-волеви, по-темпераментен народ, като повечето кавказци, колкото пъти им се е налагало да вземат отношение, го правеха по-различно, по-свирепо, по-жертвоготовно от нас, останалите източноевропейци. И особено от нас, българите, които винаги сме гледали да минем така агале-агале, между капките, без много сътресения, со кротце и со благо и без кютек.

Да вземем например охулвания и свален от руската 58 армия през 2008 година президент Михаил Саакашвили. Той свърши много добра работа, като придвижи реформите там. Спомнете си само какво се случи, когато Саакашвили уволни цялата полиция на Грузия – действащите полицаи, уличните полицаи, около 4000 души, и на другия ден бяха назначени нови, млади, неопетнени и некорумпирани полицаи и буквално за половин година авторитетът на МВР и на грузинската полиция скочиха с пъти, защото още от съветско време знаем, че съветската милиция, украинската също, където учих, и особено грузинската, бяха под всякаква критика. Те бяха най-корумпираните части от съветската администрация, от съветската държава. 

Това буквално преораване, което направи Саакашвили, го превърна в трън в очите на Путин и тогава Кремъл организира тази измислена война и сега 20%, част от Абхазия и Осетия, са в руски ръце, тъй че тази болка грузинците я помнят и заради това така стръвно, така яростно застават срещу този закон. Първо, защото той юридически не е обоснован, неоснователен е, несправедлив е и като обществена мярка, и най-вече защото той им напомня на репресивните закони в Русия, които по времето на Путин бяха приети за регистрацията на чуждестранните агенти."

Диктатурите са едни и същи

"Всички репресивни режими, всички диктатури започват първо с посегателството срещу медиите, искат да затворят устата на част от населението, на част от политическите партии и всякакви организации на гражданското общество, доколкото ги има, а от там нататък е по-лесно. Вчера или днес четох, че данъчните власти в Москва търсят някакви задължения от Алексей Навални. И обявиха, че тези, които го наследяват, трябва да платят... Видите ли, освен всичките си престъпления, той дължал пари някому! Това е системата, след това вече на държавната репресивна машина ѝ се отварят възможности да казва кой е враг на народа, кой трябва да отиде на съд, и кой да си затваря устата..."

Излъганият грузински избирател

"Предполагам, че излъганият от "Грузинска мечта" избирател се е осеферил достатъчно бързо и достатъчно ясно. По последни социологически проучвания, тези, които поне аз успях да прегледам, 80% от населението на Грузия категорично подкрепя европейския път на Грузия, т.е. тези 20%, които подкрепят този Бидзина Иванишвили, милиардер и основател на партията "Грузинска мечта", са вече пренебрежимо малка група и те ще се крепят на силата на полицейските палки и водните оръдия до момента, в който се състоят следващите свободни избори в Грузия. 

Но искам да напомня, че на 11 май предстои това фатално трето, последно гласуване на този проектозакон, а на 13 май са насрочени, след третото гласуване, нови мощни национални протести. Така че рано или късно ще се състои вторият Майдан на Грузия и там, според мен, нещата ще бъдат решени в полза на европейския избор или не дай боже, ще се лее много кръв."

Официален Кремъл и Грузия

"Тук нещата са ясни. Говори се така, както се говореше през 2008 година. Става дума за грузинските противници на режима, грузинските фашисти, инспирирани и плащани от Държавния департамент. Обявяват ги за сепаритисти, маргинали, т.е. те  са обявени за полухора и врагове на Москва. Който е враг на Москва, не заслужава да живее. Хората, които излязоха на улиците, са наречени "Партията на войната". В старите инструкции за работа на КГБ има един важен съвет, който се прилага и до днес, и който гласи следното: "Когато не можете да оборите фактите, дискредитирайте източника".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19