Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските върхове по картата на света с Дойчин Боянов и Сандю Бешев

Дойчин Боянов и Симеон Идакиев в студиото на "Един мъж, един микрофон"
Снимка: "Един мъж, един микрофон"

В началото на месец октомври присъствах на прожекцията на филм за първото изкачване на Големия иглен връх на остров Ливингстън в Антарктида и промоция на книгата”Българските върхове по картата на света” с автори доцент Сандю Бешев и алпинистът Дойчин Боянов. В студиото ми гостува Дойчин Боянов, а със Сандю Бешев се свързахме по телефона.
И двамата са достатъчно известни и все пак ето няколко изречения за тях.
Доцент Сандю Бешев е заслужил майстор на спорта, дългогодишен преподавател в катедра”Физическо възпитание и спорт” към Аграрния университет в Пловдив, автор на 18 книги, изкачил е над 500 върха в Европа, Азия и Южна Америка.
А Дойчин Боянов от 2011 година е преподавател в катедра ”Туризъм, алпинизъм и ориентиране” в Националната спортна академия, където защити и докторска дисертация. В актива си има изкачване на осемхилядниците Еверест, Нанга Парбат и Хидън Пик без употреба на кислород, редица изкачвания на стени в САЩ, Европа и Южна Америка, на петхилядниците Левски и Сивата кула в Каракорум, Пакистан, както и на върховете Голям иглен и София на остров Ливингстън, Антарктида.
Очаквах с любопитство  разказите им, защото те са в плен на една и съща страст, най-вече към планините. А темата беше повече от интересна, защото броят на върховете, изкачени премиерно от българи, вече надхвърля 40.
Чуйте техните разкази в звуковия файл и вие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32