Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ах, морето!

БНР Новини
И това лято най-проблемни за крайбрежието щели да останат къмпингуващите
Снимка: БГНЕС

И това лято за крайбрежието щели да останат най-проблемни къмпингуващите. Този извод са направили на срещата си министрите на туризма Николина Ангелкова, на екологията- Нено Димов, вицепремиерът Валери Симеонов и представители на туристическия бизнес, кметове и концесионери на плажове във Варна . Г-жа Ангелкова е уточнила , че в законодателството има пропуски и не са предвидени санкции за тези, които замърсяват или рушат дюни. Също така щели да бъдат въведени санкции за всички, които опъват палатки на нерегламентирани за това места, защото законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж и кои – не. Това, което липсвало в закона, било изрична административно-наказателна санкция за свободно къмпингуващите и това щяло да се промени.
Също така трябвало изграждането на къмпинги да става по облекчен ред и той (къмпингът) трябвало към днешна дата да има „условията на хотелски комплекс“.
Оказва се, че работна група, състояща се от представители на общините, неправителствени организации, на зелените, на туристическия бранш и на отделни държавни институции, не са постигнали консенсус по темата. Какво още щяло да се направи?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55