Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Ценова - That is the Question

Юлия Ценова (1948-2010)

30 юли е рождената дата на Юлия Ценова и през 2018-а тя трябваше да навърши 70 години. През 2008 г. с авторски концерт тя отпразнува 60-ата си годишнина и шеговито в неин стил обясняваше на публиката, че вече е на 2 по 30, а през пролетта на 2010 г. напусна този свят. „Отиде в светлината“ – така бе озаглавена една от статиите в нейна памет тогава, а тя самата приживе носеше, излъчваше и жаждаше, както би казала, светлината, която одухотворява, издига човешкото същество над повседневното битие.
Беше една от много малкото дами в музикалното ни творчество, макар, че самата едва ли би харесала такова определение. Но имаше способността да съчетава високия си интелект, бързата и силна мисъл с крехка, женска чувствителност, поривистия си стил с лекотата и финеса. Вероятно прикриваше своята уязвимост и непоносимост към натрапени норми и правила с някакъв свой избран образ на непокорно, своенравно, независимо създание. Тя беше част от едно силно, мъжко поколение български композитори, родени в края на 40-те, като всеки се стараеше да докаже правото си да се нарече съвременен творец и да покаже с творбите си усвоената композиционна техника, споделяна с целия музикален авангард. Юлия Ценова бе посетила също курс в Дармщад – Меката на съвременната музика, но нейните усилия и музикални инстинкти не я водеха към това непременно да експериментира и да търси изява в необичайни изразни средства и зададена модерна естетика. Тя наистина създаваше модерни произведения, но те бяха такива, защото изразяваха нея самата като модерен човек, като личност с независим дух, който търси необременен корените си в миналото и може да се „заиграе“ непретенциозно с всяко нещо. Многозначността и същевременно непознаваемата изострена тайнственост на механизмите на съществуването ни като пътешественици през времето и простанството сякаш бяха по-важното, отколкото собствената й творческа еволюция.
Заглавия като Musika solitudinis (Музика на самотата) Liebe, Zeit, Tod (Любов, Време, Смърт) Curriculum Vitae, (по стихове на Ингеборг Бахман), That is the Question (по стихове на Николай Майсторов) на творби, които Юлия Ценова написа в последните си 20 години, водят натам. Заедно с не малко други от същия период те са като жива диаграма на нейните спонтанни, надигащи се емоционални реакции, вътрешни жестове на приемане и отхвърляне, на потребността й да бъде до дъно вярна на себе си.

Вторник, 31 юли, от 19.20 часа




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлин Русев – поетът на четирите струни

Истински празник за духа предлага предаването "Студио музика" на 4 юни, вторник, от 19.30 ч. с музиката за цигулка, написана през последните няколко века. Тази музика ще бъде поднесена с тънък усет за интонационно и художествено изграждане с майсторските интерпретации на един от най-титулуваните и обичани български изпълнители, чиято поява на..

публикувано на 04.06.24 в 09:18

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15