Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Глориана" от Бенджамин Бритън - събота, 24 ноември, от 20 часа

Бенджамин Бритън
Снимка: архив

Тази събота ще ви отведем на опера в Театро Реал – Мадрид. Ще слушате „Глориана” от Бенджамин Бритън с документален запис от спектакъла на операта, състоял се на 14 април 2018 г. Два дни след премиерата, осъществена в испанския оперен театър в коопродукция с Английската национална опера и Фламандската опера. В спектакъла участват хорът и оркестърът на Театро Реал с диригент Айвър Болтън, а солистите са: Анна Катерина Антоначи, Леонардо Капалбо, Пола Мърихи, Дънкан Рок, Софи Бевън, Лий Мелроуз и др.

Защо Бритън нарича операта, посветена на Елизабет II и изпълнена по време на тържествата, съпътстващи нейната коронация през 1953 г. - „Глориана”? Това заглавие веднага ни препраща към славната предшественица на Нейно Величество – легендарната кралица на Англия Елизабет I. Дъщеря на крал Хенри VIII от брака му с Ан Болейн, тя е последният монарх от династията на Тюдорите. Останала неомъжена (освен, както казвала, за своето кралство и за всички поданици в него), е наричана с прозвището „Кралицата дева“ (The Virgin Queen) или „добрата кралица Бес“ (Good Queen Bess). А след английската победа над Испанската армада през 1588 г., народът я възславил „Глориана” (Gloriana).

Операта на Бритън е базирана по биографичния роман на Литън Стрейчи „Елизабет и Есекс: трагична история” (1928 ). В текста либретистът Уилям Пломър умело съчетава архаични и съвременни форми на английския език. По подобен начин и в музиката на композитора, личният му стил се преплита със звуковия аромат на елизабетинската епоха. „Глориана” не е най-успешната опера на Бритън. Може би и заради консервативността на някогашната английска публика, за която било проява на не добър вкус личните емоции да бъдат излагани на показ. Още повече, когато се отнася до иконата на британската история Елизабет I.

В операта мъдрата и образована кралица се разкъсва между държавническия си дълг и любовта към много по-младия от нея граф Робърт Есекс. Той предава нейното доверие и я принуждава за доброто на кралството да го осъди на смърт. Световна премиера на творбата е на 8 юни 1953 г. в Кралския оперен театър Ковънт гардън в Лондон под диригентството на Джон Причърд, в главните роли на Елизабет и граф Есекс са Джоан Крос и Питър Пиърс.

Съдържание на операта „Глориана” от Бенджамин Бритън



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йестин Дейвис

Йестин Дейвис изпълнява Бах

Концерт на Йестин Дейвис и ансамбъл The English Concert представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Събитието, което се е състояло на 25 август 2023 г. в "Роял Албърт хол" в Лондон, съчетава две кантати от Йохан Себастиан Бах, които композиторът създава през 1726 – няколко години, след като..

публикувано на 28.05.24 в 08:10

Кори Тейлър от "Слипнот" в "Арена София"

Сега ни нахейтиха. Всинца. Ама едно здраво! Попадаме в сърцето на хаоса. Там обаче всичко си е подредено. Докато денят на нормалния късноосемдесетарски музикант е надробен на малки задачки вляво и вдясно, нагоре и надолу, в залата и репетиционната, пъхаш в машинката 9 безделничещи американски момчета от Де Мойн, щат Айова, с таланта да превръщат..

публикувано на 27.05.24 в 13:24

Певицата Дани Стойкова с първи сингъл "Толкова различни"

За текста на първия си сингъл певицата Дани Стойкова разкри, че разказва лична история и е израз на нейната душевност пречупена през призмата на музикалната линия, а музиката е изградена върху поп и неосоул основа с характерно RnB звучене. Видеото към песента е режисирано от Румен Драганов, аранжимента е на Александър Славчев, а запис, микс и..

публикувано на 27.05.24 в 08:35
Таня Иванова в ролята на Норма

Таня Иванова: Норма беше супер предизвикателство за мен, но вече ми липсва!

На 16 и 17 май в Стара Загора бе представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини, образеца на белкантото – "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера Стара Загора - режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно..

публикувано на 26.05.24 в 08:05

105 години от рождението на Руслан Райчев

Съботната оперна вечер посвещаваме на диригентското майсторство на Руслан Райчев. Ще излъчим цялостен запис на операта "Хованщина" от Модест Мусоргски, осъществен с хора и оркестъра на Софийската опера и солистите Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефан Еленков, Любомир Бодуров, Стоян Попов и др. За личността, живота и дейността на големия ни диригент ще..

публикувано на 25.05.24 в 08:05