Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как оживява музеят...

БНР Новини
Анна Бояджиева, изложба „В дома на Вера Недкова”, продължава до 5 май 2019
Снимка: Диана Попова

Къща-музей „Вера Недкова” е част от Националната галерия. Апартаментът, завещан от художничката през 1995, е открит като музей през 2004. Пази атмосферата и картините на тази забележителна художничка с наистина голям принос за развитието на българското изкуство от 1930-те, а после и за обновлението му през 1960-те...
От тази година Националната галерия започва нова програма – „В дома на Вера Недкова”. С изложба на друга забележителна художничка – Анна Бояджиева. С произведения, които са в контраст и в съзвучие с картините на Вера Недкова. С диалог между тях двете чрез изкуството им. С предизвикателството към публиката да ги види по различен начин...
Анна Бояджиева, изложба „В дома на Вера Недкова”, продължава до 5 май 2019. Снимка: Диана Попова
За това как този музей оживява във и за съвременността – разговаряме с Анна Бояджиева и Диана Драганова-Щир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05

Game Changers: Саундтрак на градската действителност

Game Changers е иновативен аудио-визуален проект, който претендира да бъде повече от просто музикален албум. Създаден под ръководството на Данислава Делчева, основател на организацията "Рефлектор", албумът изследва градската среда чрез своите най-автентични звуци и визии. Компилацията включва десет композиции и десет съпътстващи видеа , които..

обновено на 09.05.24 в 11:05

Празник на детската литература и фантазия в Сливен

Вълшебство, фантазия, приказни герои и празничен дух завладяват всяка година град Сливен по време на Националния фестивал на детската книга (8-10 май) . В рамките на фестивала за 20-и пореден път се връчва и Националната награда "Константин Константинов"  за принос в детското книгоиздаване, създадена през 2004 година от Министерството на..

публикувано на 09.05.24 в 10:41

"Цялата небесна синева" – най-новото откритие на френската литература

Излезе на български език "Цялата небесна синева" на Мелиса да Коста, обявена за най-четения автор във Франция за 2023 година.  Романът е трогателен и разтърсващ, изпълнен с болка и надежда.  На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите..

публикувано на 09.05.24 в 10:40

Защо библиотеките са по-нужни от всякога?

11 май, Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е и Ден на библиотеките и библиотечните работници. За поредна година БНР е партньор на Националната библиотечна седмица. Утре (10 май) от 11 ч. до 12 ч. радиослушателите ще станат част от тържественото отбелязване на празника в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където ще..

публикувано на 09.05.24 в 09:08