Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XXVI Национален фестивал на детската книга (8-10 май)

Празник на детската литература и фантазия в Сливен

За 20-и пореден път бе връчена Националната награда "Константин Константинов"

Снимка: Организаторите

Вълшебство, фантазия, приказни герои и празничен дух завладяват всяка година град Сливен по време на Националния фестивал на детската книга (8-10 май). В рамките на фестивала за 20-и пореден път се връчва и Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване, създадена през 2004 година от Министерството на културата, тогавашния Национален център за книгата, Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" и Община Сливен. За празника на детската книга в "Нашият ден" разказват журналистът Калина Колева, главният организатор на фестивала Росица Петрова и писателката и член на журито Весела Фламбурари.

Росица Петрова споделя, че децата в града са развълнувани в разгара на фестивала. Предстоят над 10 премиери на съвременни, български детски автори и в момента протича литературен маратон в училищата в Сливен и съседните по-малки общини. Множество автори и издатели ще се включат в разнообразните фестивални прояви. Организиран е и научен форум, посветен на литературния герой в съвременната детско-юношеска литература – неговите послания и трансформации в последните две десетилетия. По думите на Петрова фестивалът се старае да проследява най-новите посоки на развитие на детската литература, така че книгите да останат една от най-важните и интересни медии за най-малките и подрастващи читатели. Петрова вярва, че само художественият текст има силата да преобразява и напътства едно дете през трудните етапи на ученическите години и юношеството, особено в днешно време, когато децата са атакувани и от много други медии.  

 "Фестивалът поставя акцент върху качествената художествена книга. Избираме винаги най-доброто както от вече утвърдени наши творби, така и по отношение на дебютите, които представяме.", заявява Петрова.

Тъй като наградата "Константин Константинов" се връчва и на детски илюстратори, една от традиционните инициативи е организирането на самостоятелна изложба на всеки носител на наградата. "Ние срещаме различни поколения творци", казва Петрова и допълва, че в рамките на фестивала се провежда и Международен студентски конкурс за илюстрация. Тази година конкурсната тема е "Из приказния свят на Йордан Радичков", а сред победителите има студентка от Академията по изящни изкуства в Сараево, съобщава организаторът.  

Освен към света на литературата и илюстрацията, Националният фестивал на детската книга обръща поглед и към развитието на анимацията със специални уъркшопове. Организирани са и класове по творческо писане за талантливите деца от различни възрастови групи, водени от Весела Фламбурари и Марин Трошанов.

В Сливен се намира и единственият Музей на театралните кули с над 2500 експоната. Петрова споделя повече за тази любопитна инициатива. Отново в рамките на фестивала се провежда и Национален конкурс за най-атрактивна театрална кукла по любим литературен герой. За 13-та поредна година в конкурса се включват талантливи деца от специализирани школи, като тази година има 200 участници с повече от 250 кукли, които са изложени в ДТ "Стефан Киров", разказва гостът.  

Петрова обявява и тазгодишните носители на наградата "Константин Константинов". За цялостен принос е отличена писателката Цвета Брестничка. Елена Жаблянова е носител на наградата за илюстрация, а Благой Д. Иванов е награден като автор на книгата "Тринайсет чудовища за Хелоуин".

В края на разговора думата взема и Весела Фламбурари, която в момента работи върху детско фентъзи, чийто сюжет ще пренесе читателите в тракийската древност. "Според мен това е единственият фестивал в България, който успява да създаде общност между нас писателите", споделя авторката.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10

Вълната – уют превърнат в изкуство

Александра Камбурова намира своя път към вълната чрез изработването на кукерски маски, килими и декоративни пана. Силно повлияна от българската занаятчийска школа днес създава първата своя работилница за изработка на вълнени изделия, като иска да дава шанс и на млади дърворезбари да творят идеите си в спокойно и уютно ателие в Трявна. Мотивацията ѝ..

публикувано на 20.05.24 в 09:34

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17