Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и деца заедно на пленер

БНР Новини
На пленер с Дарина Янева
Снимка: личен архив

Идеята е на художничката Дарина Янева, която разполага с всичко необходимо – школа по художествено творчество за деца, курсове за възрастни и лятна къща в живописно място.
Вече пет години тя, заедно със съпруга си – художника Андрей Янев – провежда пленери, в които се включват хора на различни възрасти, с различни способности и опит. В основата са децата, а за възрастните, въпреки че са придружители, също има разработена програма според възможностите и интересите им.

Дарина Янева е известен и ценен художник с десетки самостоятелни изложби и множество участия в колективни прояви у нас и зад граница. Картините ѝ, живи като любимите ѝ цветя и градини, са пропътували пътя до частни колекции в различни краища на света, включително и в Япония.
От разговора с нея в „Артефир“ ще усетите, че става дума за човек, който цени труда, времето и таланта – както собствените, така и на хората, с които работи в Академия „Дая“. Впрочем, в академията, не само на рисуване, но и на усърдие, взаимопомощ, активност, самостоятелност, вече се учат децата на първите ѝ възпитаници.

Ще чуете и мнението на Дарина за изобразителното изкуство като хоби и курсовете за възрастни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият процес срещу Путин се разигра и на "Варненско лято" 2024

"Хага", спектакълът, носител на "Икар" 2024 за най-добра театрална постановка, се игра две поредни вечери на сцената на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Представлението предизвика публиката със своята категорична връзка с непосредствената ни реалност. В неговите рамки актьори от Народния театър навлязоха в..

публикувано на 04.06.24 в 16:18

32-рият празник на театъра "Варненско лято"

Варна за поредна година е театър, а причината е 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Над 40 събития са включени в неговата програма. Това са 29 от най-добрите театрални спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки. Те ще могат да бъдат гледани на живо, на киноекран и онлайн. Програмата..

публикувано на 04.06.24 в 14:29

Иван Димитров и неговите пандемични разкази

Новата книга на Иван Димитров "Разкази от пандемията или как се сприятелих с един комар" съдържа микро и кратки разкази, по-голямата част от които са писани по време на извънредното положение при пандемията с Covid-19. Корицата и оформлението са дело на Бояна Павлова. Иван Димитров е автор на седем книги с проза, драматургия и поезия, между..

публикувано на 04.06.24 в 12:24

За техниките и тайните на графитите

Всички творци, занимаващи се с улично изкуство, имат своя своеобразна "законодателна рамка". За вдъхновението и мириса на аерозол на първата стена за свободно рисуване в столицата – моста "Чавдар" в "Домът на музите", разказва един от ярките представители на уличната култура Цветан Бизев. Той е съставител на Sofia Graffiti Tour , заедно със своите..

публикувано на 04.06.24 в 08:10

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31