Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлите празници по кошмарните улици на столичния квартал „Филиповци“

3
Кв. "Филиповци", София
Снимка: Калина Колева

„Филиповци“ – столичният квартал с богата и древна история, но в началото на ХХI век е затънал в тонове боклуци, с ограничен брой контейнери и кошчета за боклук, неработещо осветление, неизградени и разбити тротоари и огромни дупки по улиците. 

Столичани и жители на квартала се обръщат с писмо към Столичната община и очакват отговор за решаването на посочените проблеми. В очакване на официален отговор от Столичната община жители на квартала се срещнаха още през април с кметския наместник Александър Владимиров, който обяви сигнала за приет и заяви, че започва работа по отстраняване на посочените нередности. 

В навечерието на светлите празници екип на предаването „Нашият ден“ реши да провери какво се случва там и има ли промяна от края на април в квартал „Филиповци“ сега – в края на 2019 година. Екипът се срещна с жители на квартала и видя на място, че нищо не се случва. Не само че картината не се е променила, а и проблемите се задълбочават още повече. 

"Единственото, което беше направено преди изборите, беше да се запълнят дупките в центъра на "Филиповци". Но само в центъра. По малките улици нищо не беше направено – те са забравени от Бога. Гледката още на влизане в квартала е ужасяваща! Добре че хората, които живеят в къщи, са си украсили домовете. Но навън е ужасяващо – препълнени контейнери, няма тротоари, плитка е канализацията – постоянно се пука и тече, тя дори не е узаконена."  – казва Юлияна Пеева, жител на квартала.

"Може би звучи като виц, но тази година само веднъж измиха главната улица – на 1 април!" – възмутена е Илиана Райчева. Тя смята, че презастрояването в ромската част на кв. "Филиповци" е достигнало грандиозни размери. Това се води жилищен комплекс. Някога имаше двуфамилни блокчета. Сега няма и помен от тях. Сега може би живеят над около 10 000 души! Те са настанени в малки къщички – все незаконно строителство!" Райчева попита каква част бюджета на "Люлин" се заделя за "Филиповци", защото на практика нищо не се вижда?!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За какво най-често се обаждат хората на "Линията за алкохол и други зависимости"?

Вече петнайсет години у нас функционира уникалната по рода си телефонна линия за наркотици, алкохол и хазарт, която предлага безплатни консултации .  Тази инициатива е под егидата на Асоциацията за рехабилитация на зависими (АРЗ) "Солидарност", която е единствената в България, предлагаща подобен вид помощ. В интервю по темата за националното..

обновено на 14.05.24 в 10:23
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42