Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тук, там и навсякъде

За да водя по-добър живот, се нуждая от любов.

Тук – всеки ден от годината,

променяйки живота с един неин жест.

Там – разхождайки се с ръце по косите ѝ.

Навсякъде, знаейки, че любовта е споделеност,

че всеки от нас чувства любовта като безсмъртие.

Ще бъда там и навсякъде.

Тук, там и навсякъде.

Тези думи (в свободен превод) звучат в изпълнението на „Бийтълс“ и песента на Пол Макартни Here, There and Everywhere ("Тук, там и навсякъде"). Един от безспорните шедьоври от репертоара на „Бийтълс“ и музиката на ХХ век. Тази любовна балада се съдържа в албума Revolver. Към творческата инвенция на Макартни е добавено влияние от продукцията Pet Sounds на групата „Бийч бойс“ (Beach Boys) и по-специално, песента God Only Knows, „Единствено Господ знае“. На малко хора е известно, че по онова време основни конкуренти на „Бийтълс“ не са сънародниците им „Ролинг Стоунс“, а американските „Бийч бойс“. Днес, вслушвайки се в записите на двете формации, можем да доловим ясно взаимното и без съмнение – ползотворно влияние между тях.

Наред с изпълненията на Румяна Коцева, Клер Лафю, Джейкъб Колиър, Даниел Сийзър, Орлин Горанов, Дженис Джоплин в „Изпята поезия“ намира място и тежкият звук на „Лед Цепелин“ – баладата Rain Song, „Дъждовна песен“. Създадена е от китариста Джими Пейдж, текстът е на Робърт Плант. Оркестровият аранжимент е дело на басиста Джон Пол Джонс, когото чуваме и като изпълнител на Мелотрон. Повод за появата на Rain Song е разговор на Джордж Харисън с барабаниста на „Лед Цепелин“ Джон Бонъм. Джордж му казал: „Вашият проблем е, че никога не правите балади“. Джон Бонъм споделил казаното с Джими Пейдж, който реагирал: „Ще му дам аз една балада“! И прави Rain Song, като съзнателно включва в началото на песента и първите два акорда от песента на „Бийтълс“ Something, написана от Джордж Харисън..., приел това като комплимент от колега!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05

Траш метъл легендите от "Мегадет" идват за концерт в София

Американските траш метъл легенди от "Мегадет" идват за концерт на столичния колодрум "Арена София" на 15 юни. Поредният десант на Дейв Мъстейн и ко. е в афиша на популярната поредица Sofia Solid . Събитието с главен герой един от последните истински рок звезди, тип "кралски", е част от турнето Crush The World . Знаменитата банда ни е..

публикувано на 10.06.24 в 12:32

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" 2024

На 6 юни, за тринадесета поредна година, на официална церемония в Първо студио на БНР бяха наградени лауреатите от годишната фолклорна класация "Надпяване" на програма "Христо Ботев". Чрез гласуване, слушателите определиха своите фаворити в единадесетте категории. Беше връчено и 12-о отличие, което е "Голямата награда на екип "Фолклор", което се дава..

обновено на 07.06.24 в 11:18
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той стана притегателен център за поколения столичани, се дължи на високото майсторство, професионализъм..

публикувано на 07.06.24 в 09:00