Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник се провалихме като град и общество

Екипи на „Нашият ден“ са на място в града и в студиото от София с въпроса какво се случва в Перник

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В последно време Перник се превръща в събирателен образ на най-тежките проблеми, пред които се изправя България през 2020 година – безводие, мръсен и отровен въздух, остаряла инфраструктура и проблеми, нерешавани с десетилетия. Мащабна авария във водопреносната система остави града от режим на ограничено водоподаване в град без вода.

Жителите на града не знаят на кого да вярват. Информацията, която се подава, е оскъдна, несигурна и ден за ден. Няма усещане, че кризата се управлява.

Защо Перник не "хваща винкелите"?

Ако сега свалим правителството, ще отидем в девета глуха, ако на дневен ред дойде темата за предсрочни избори, никой повече няма да ни обърне внимание – е отговорът на Ани Деветакова.

Даже и да се напълни язовирът, водата ще изтече през остарялата система и безкрайните аварии. Ако не се подмени водопреносната мрежа, водата пак няма да стигне до нас" – каза още тя.

Не е нормално цяла България да говори за Перник, а ние да сме абсолютно неспособни да провеждаме политики, които да осигуряват елементарни битови нужди – каза от своя страна Галина Георгиева от сдружение „Дишай, Перник“ – Генезисът на водната криза е от 2003 г. Тогава областният управител Димитър Колев, в момента председател на Общинския съвет, позволява индустрията да започне да черпи от водата за питейни нужди.“

Какво става в Перник, където дори режимът не се спазва и аварията изправя града пред тотално безводие?

Ще има ли хора, които да понесат отговорността?

Обикновено потърпевшите са и виновни – каза един от жителите на града, безработен електроинженер и добави: – Преди години имаше достатъчно работници, които, качвайки се на няколко автобуса, отиваха в София и падаше правителството, но сега вече няма и работници.“

Градът се готви за шествие. Част от хората подчертават, че не искат шествието да се приема като протест, а като търсене на съдействие и решение, не искат да виждат контрапротест или да ги виждат като заплаха за правителството.

Шествието е насрочено за събота от 11.30 часа и ще започне пред Съдебната палата в София.

Водещият от студиото в БНР Александър Райчев разговаря с председателя на Българската асоциация по водите инженер Иван Иванов и с председателя на риболовен клуб „Балканка“ инженер Димитър Куманов за кризата на управлението на водите в България.

Гигантският проблем е целенасоченият стремеж на всяка власт до момента да унищожава водите. МОСВ прави всичко възможно да ликвидира водите в България. Като се започне от раздаването на 200 нови ВЕЦ-а, които пресушиха реките и стигнем до изхвърлянето на отрови във водите.

Питейните източници – не големите язовири – едва 30% от тях имат санитарно-охранителни зони и при предишния министър (Нено Димов) се опитаха така да променят закона, че да намалят значително защитата им.

Има целенасочена политика с цел да се защитят интересите на разни бизнес кръгове – минната индустрия. Прави се всичко възможно да се свият поясите, да падне защитата, за да се вадят пари" – адресира проблемите инж. Куманов.

Живеем с мисълта, че е нормално да имаме 60% загуби и това е залегнало в стратегията – т.е. изпълняваме си стратегията, но природата не ни чака да си изпълним административните процедури“ – каза инж. Иванов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54