Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Агрипина” от Георг Фридрих Хендел – директно от Метрополитън опера

събота, 29 февруари, от 20 часа

Снимка: metopera.org

Казват, че Георг Фридрих Хендел създава операта-серия „Агрипина“ само за три седмици по време на престоя си във Венеция. Тя е поръчка за първия спектакъл по време на карнавалния сезон, състоял се на 26 декември 1709 г. в „Teatro San Giovanni Grisostomo“. Либретото е дело на Кардинал Винченцо Гримани. Заради бързия срок, композиторът ловко заимства няколко откъса от свои по-ранни произведения, не пренебрегва и музикални вдъхновения от Райнхард Кайзер, Жан-Батист Люли, от Арканджело Корели. Известно е плагиатството на Хендел – той не се свенял понякога да припознае като своя музика, която му харесва. Но подобна практика по онова време е нещо обичайно. 

Изследователите отбелязват, че голяма част от оперите  всъщност представляват т.нар. "пастичо" – сбор от арии, малки ансамбли, инструментални увертюри и интермедии из опери на различни композитори или пък авторски пародии. „Законът за  поощряване на знанието…“, първият Закон за авторското право, е въведен в Англия през 1710 г. Всъщност Майсторът е късметлия. Когато става английски поданик, също си позволява плагиатства, но съдбата благосклонно го отървава от съдебни процеси. Това обаче е друга тема…

Ще имате удоволствието да се насладите на спектакъла в Метрополитън опера, Ню Йорк. В историята на театъра това е най-старата опера, която е поставяна досега. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера, дирижирани от Хари Бикет. В ролите: Джойс ДиДонато, мецосопран (Агрипина), Бренда Рей, сопран (Попея), Кейт Линдзи, мецосопран (Нерон), Йестин Дейвис, контратенор (Отон), Матю Роуз, бас (Клавдий),  Никълъс Таманя, контратенор (Нарцис), Дънкан Рок, бас (Палас), Кристиан Заремба, бас (Лесбий).

Съдържание на операта „Агрипина“ от Георг Фридрих Хендел



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20