Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Константин Щъркелов – самотникът скитник

7
Македонка - 1926, СГХГ

"Константин Щъркелов. Самотникът скитник". С тази изложба Софийската градска художествена галерия отбелязва 130 години от рождението на големия български художник. Част от творбите в експозицията се показват за първи път. Екипът на галерията подготвя и каталог, който включва изключително ценни архивни материали за Константин Щъркелов – лични дневници, снимки, спомени, писма на негови съвременници. Освен албума в каталога има и биография на художника със снимки. Централният държавен архив е партньор на СГХГ.

За да възстанови хронологията на живота и творчеството на художника, екипът на СГХГ проучва и преглежда стотици документи, статии, спомени, текстове и други архивни материали. Това проучване дава възможност да се изяснят и допълнят факти от живота му и да се види с колко и какви произведения участва в различните изложби през годините, както и да се възвърнат забравените оригинални названия, които Щъркелов е поставял на своите картини. Експозицията включва над 300 произведения – масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното творчество на художника.

Наричат Константин Щъркелов Царя на акварела. Изложбата показва художника не само в областта на натюрморта, но и като портретист, какви образи е създавал в областта на рисунката, неговите преживявания и отношение към войната. Защото той и участва, и рисува по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Това е един допълнен образ на Константин Щъркелов, защото хората познават само определени неща. 

Откриването на експозицията беше предвидено да бъде на 18 март. С оглед на обстановката в страната, СГХГ размества своя художествен план и оставя изложбата до края на месец август. Така всички ценители ще имат възможност да разгледат спокойно. 

Подробности за това изключително интересно – и като художествени факти, и като среща с непознати досега творби на Константин Щъркелов – дава за "Артефир" директорът на СГХГ Аделина Филева, която, заедно с Красимир Илиев и Пламен Петров, е и куратор на това значително художествено събитие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55