Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Щъркелов – самотникът скитник

7
Македонка - 1926, СГХГ

"Константин Щъркелов. Самотникът скитник". С тази изложба Софийската градска художествена галерия отбелязва 130 години от рождението на големия български художник. Част от творбите в експозицията се показват за първи път. Екипът на галерията подготвя и каталог, който включва изключително ценни архивни материали за Константин Щъркелов – лични дневници, снимки, спомени, писма на негови съвременници. Освен албума в каталога има и биография на художника със снимки. Централният държавен архив е партньор на СГХГ.

За да възстанови хронологията на живота и творчеството на художника, екипът на СГХГ проучва и преглежда стотици документи, статии, спомени, текстове и други архивни материали. Това проучване дава възможност да се изяснят и допълнят факти от живота му и да се види с колко и какви произведения участва в различните изложби през годините, както и да се възвърнат забравените оригинални названия, които Щъркелов е поставял на своите картини. Експозицията включва над 300 произведения – масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното творчество на художника.

Наричат Константин Щъркелов Царя на акварела. Изложбата показва художника не само в областта на натюрморта, но и като портретист, какви образи е създавал в областта на рисунката, неговите преживявания и отношение към войната. Защото той и участва, и рисува по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Това е един допълнен образ на Константин Щъркелов, защото хората познават само определени неща. 

Откриването на експозицията беше предвидено да бъде на 18 март. С оглед на обстановката в страната, СГХГ размества своя художествен план и оставя изложбата до края на месец август. Така всички ценители ще имат възможност да разгледат спокойно. 

Подробности за това изключително интересно – и като художествени факти, и като среща с непознати досега творби на Константин Щъркелов – дава за "Артефир" директорът на СГХГ Аделина Филева, която, заедно с Красимир Илиев и Пламен Петров, е и куратор на това значително художествено събитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05