Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Българската конституция

В Деня на Българската конституция предаването "Нашият ден" припомня за 16 април 1879 година, когато 229 народни представители гласуват първия основен закон на България. Нашата Конституция има заемки от тогавашната Швейцарска конституция – новаторска за времето си – и за България, и за Балканите. Много прогресивна, със силно либерален характер, Конституцията е трябвало да гарантира живота, честта и имота на българите. Закрепени са производствените и обществените отношения, правото на собственост, свободата на печата, правото на сдружаване и др. Монархията е наследствена, но са били дадени много големи правомощия на парламента, за сметка на монарха. 

В последствие, тъй като Търновската конституция има много поправки, по времето, когато Фердинанд става цар, има една поправка, която засилва правомощията на монарха за сметка на Народното събрание. Някои историци наричат тези поправки на Търновската конституция "Сребърната конституция" заради провъзгласяването на България за царство. 

През годините има много поправки, а след като обявяват България за република през 1946 г., Търновската конституция отпада, но повечето юристи и до днес смятат, че тя е първоизточник на нашето законодателство и винаги се съобразяват с някои нейни текстове. 

В звуковия файл можете да чуете речта на д-р Иван Лазаров, преподавател във Търновския университет. На едно от честванията на Търновската конституция той дава картина на това, което се случва през 1879 г.

Специалистът по конституционно право адв. Велислав Величков разказва за това какво най-много ценят днешните юристи от старите текстове на Търновската конституция и за съвременното ни ограничаване на някои права заради извънредното положение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10