Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Истории от карантината” – за коронавируса с езика на театъра

Повече от два месеца театрите в цялата страна бяха затворени и можехме да гледаме представленията им единствено онлайн. За щастие ситуацията започна да се нормализира и Плейбек театър „Storycatchers” вече е готов да представи утре вечер от 20 часа своя нов спектакъл „Истории от карантината“.

Представлението ще се играе наживо на Откритата сцена на Националния студентски дом, който създаде специален Фонд "Сцена за независими артисти" в подкрепа на свободните творци.

Входът за представлението е свободен, а изходът – дарение (според джоба), уточняват организаторите. Ако желаете да присъствате на спектакъла, е необходимо предварително да си запазите място, заради ограничения капацитет на сцената.

"Storycatchers" е професионална театрална компания, занимаваща се с playback театър от 2018 година. В рамките на всяко представление в сценарий се превръщат историите на хората от публиката, които биват спонтанно изигравани и озвучавани на сцената веднага след тяхното споделяне. Названието му идва от английското “to play it back” – да върнеш обратно историята - изиграна”.

В „Артефир” ви срещнахме с актрисата Ина Гергинова, която участва в „Истории от карантината“ и е един от основателите на Плейбек театър „Storycatchers”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на Николай Лилиев ще звучи с музиката на Бах

Народният театър отдава почит на Николай Лилиев. На 17 юли, във вечерта, посветена на големия ни поет, на Сцена "Зад театъра" ще звучат някои от най-обичаните негови стихотворения, спомени и размисли от него, съобщават от театъра, цитирани от БТА. Изпълнители са актьорите Илиана Коджабашева и Христо Терзиев. Специално участие има Христо Овчаров –..

публикувано на 16.07.20 в 17:37

С "Козият рог" отбелязват 50 години професионален театър в Ловеч

С премиера на спектакъла „Козият рог“ Драматичният театър в Ловеч отбелязва 50 години от създаването си. Представлението е първа театрална постановка по едноименния разказ и филмов сценарий на Николай Хайтов, по който през 1972 година беше създаден филмът на Методи Андонов, с участието на Катя Паскалева и Антон Горчев. В спектакъла на Ловешкия театър..

публикувано на 16.07.20 в 13:20
Гаел Гарсия Бернал, Пенелопе Крус и Едгар Рамирес, звездите на

Лятната Киномания идва с изкушаващи заглавия

Киното през лятото не е само блокбъстъри и супергеройски поредици. В отпускарски и пандемични условия лятното издание на Киномания се е постарало да подбере и представи интересни и вълнуващи заглавия за киноманите. Форумът се открива с " Шпионската афера "Оса"  с Пенелопе Крус, Едгар Рамирес и Гаел Гарсия Бернал, политически трилър на френския..

публикувано на 16.07.20 в 13:04

Вечер на Пейо Яворов в сцена „Зад театъра“ на Народния театър

Със специална вечер Народният театър "Иван Вазов" почита големия български поет Пейо Яворов на 16 юли от 21.30 ч.  Под откритото юлско небе ще прозвучат гениалните стихове на поета, посветил последните години от живота си на Народния театър. Талантливите млади актьори от трупата – Ева Данаилова и Стелиан Радев – представят стихове и спомени за..

публикувано на 16.07.20 в 12:32

"Една среща" с Милан Кундера

Нова среща на многобройните почитатели на Милан Кундера с творчеството му предстои на 17 юли.  "Вероятно от Хенри Джеймс насам не е имало писател, който да изследва процеса на писане с такова проникновение, познаване и широк спектър на позоваванията и алюзиите" – пише за есетата на Кундера романистът Ръсел Банкс. В "Една среща" с присъщата си..

публикувано на 16.07.20 в 10:19