Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скрит живот: Храната никога не се разваля в градината на изкуствените удоволствия

Поглед към „Живот след: Градината на изкуствените удоволствия“, автор: Албена Баева

Всъщност… тук иде реч за три различни антиутопично-(пост)пандемични като тематика изложби в „Галерия Галерия“, които можете да разгледате в момента. Това са съответно „Тук храната никога не се разваля“ на Марина Генова (до 11 септември), „Живот след: Градината на изкуствените удоволствия“ – продължение на експериментите на Албена Баева с изкуствен интелект, създаващ човешко-нечовешки същества и донякъде намигване към Йеронимус Бош (до 30 юли) и „Скрит живот“ на Калина Димитрова – също съпътстваща програма на рутер-галерията (като триптиха на Албена Баева), реакция на Ковид-кризата: видео-експеримент с фотографии на отсъствия и звучащи тъмни петна (всякакви градски шумове – звънци на входни врати, кучета, гласове, финални ръкопляскания, напомнящи горене на сухи съчки), който трябваше да е видим и достъпен официално до 22 юли, но поради актуалността на цялостната Ковид-ситуация продължава за неопределено време.

Припомняме, че рутер-галерията „Галерия Галерия“ на ул. „Елисавета Багряна“ срещу Агенцията по вписванията е формат, който е нов за тукашните ширини и който (макар да съществува съвсем непреднамерено по-отрано) отговаря изключително адекватно на настоящата ситуация: от една страна избягвайки крайностите на онлайн-събитията (все пак трябва да излезете от дома си и да отидете на определения адрес, за да разгледате съответната изложба), а от друга – бидейки изключително подходящ за спазване на социалната дистанция. С Албена Баева и Рене Беекман, първите рутер-галеристи в България, разговаряме за трите изложби в „Аларма“.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45

Какво се случва на Солунския панаир на книгата?

Солунският международен панаир на книгата, провеждан в южната ни съседка Гърция, се очертава като едно от най-значимите литературни събития в Югоизточна Европа и не само. Тазгодишното издание привлича 1500 участници, които ще имат възможност да се включат в над 500 събития, разпределени в 14 зали и 4 различни сгради, заемащи обща площ от 16 000..

обновено на 16.05.24 в 11:06
Илина Михайлова и Деян Вачков

Оперните изпълнители Илина Михайлова и Деян Вачков отново в България

Два оперни спектакъла на живеещите в Испания съпрузи Илина Михайлова и Деян Вачков предстоят в Държавната опера във Варна. На 17 май Деян Вачков ще дебютира в ролята на барон Скарпия в една от най-драматичните опери на Джакомо Пучини "Тоска". На диригентския пулт ще застане номинираният за награда "Грами" Росен Гергов. Илина Михайлова ще бъде..

публикувано на 16.05.24 в 10:10