Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарисуваната конституция

Снимка: Чешкия център/Фейсбук страница

В последните няколко месеца темата за конституцията даде поле за множество дебати. Те имат своето основание, тъй като това е най-важният писмен документ, който урежда отношенията между държавата и нейните граждани. Конституцията може да бъде закупена във всяка една книжарница, но малцина обаче са тези, които посягат към нея, за да се запознаят отблизо със законите. Причината често се крие в неразбиране на написаното.

Но ако случайно попаднете на илюстрованите конституции на Чехия и Словакия, ще видите, че това съвсем не е така. Няколко съвременни творци са се заели с трудната задача да направят конституцията на своите държави разбираема, интересна и достъпна за повече хора. Техният проект може да бъде видян до края на ноември в Чешкия център под формата на изложба „Нарисуваната конституция“ в рамките на MELBA Sofia Design Festival 2020.

Проектът е реализиран първо в Словакия. Автор на концепцията е Адам Берка в сътрудничество с илюстратора Андрей Коленчик и графичния дизайнер Борис Мелуш, а книгата е сред финалистите на словашката награда за дизайн. Малко по-късно този проект е осъществен и в Чехия. Оформлението е на Никола Климова-Яничкова, а рисунките – на илюстратора Индржих Яничек, който получава отличието „Илюстратор на годината“ на чешките награди Grand Design през 2018 г., а самата книга достига 2-ро място в категорията за професионална литература в наградите Най-красива чешка книга на годината.

Какъв е поводът за това любопитно начинание и наистина ли конституцията така става по-разбираема, разказва Димана Иванова, координатор литературни и образователни проекти към Чешкия център в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската танцова платформа за четвърти път

Започва четвъртото издание на Българската танцова платформа, която е част от 17-ия Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". От 16 до 19 май на различни места в София ще покаже работите на 15 български автори. В България пристигат над 40 международни гости – селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и..

публикувано на 16.05.24 в 08:25

Личността на актьора

"Актьорската професия със сигурност е много интересна от психологическа гледна точка – казва Деница Каприева, психолог и доктор по културна и диференциална психология. – Изследванията за нея обаче са малко, имайки предвид, че това е професия, която много борави с психичното, с душевния материал и емоциите. Интересно е да се провери какви са хората,..

публикувано на 16.05.24 в 08:10

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29