Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формация „Димитров“ с нов проект

“Димитров“ – единствената танцова формация само от момчета

Снимка: Фейсбук, личен профил

Трудно е да се занимаваш с народни танци, ако не носиш фолклора в сърцето си. Когато той е вътре в теб, ти не просто играеш, а гориш на сцената и по този начин успяваш да предадеш магията и на всички около теб. Доказателство за това са танцьорите от формация „Димитров“, които сякаш оставят сърцата си на сцената. Тази група е уникална за България, защото е съставена само от момчета. Основана е през 2017 г. с едва три момчета, но постепенно се разраства. Ядрото е в Нова Загора, но формацията вече има филиал и в Стара Загора. 

Групата в момента е изправена пред нов проект, който също ще е единствен по рода си за страната ни, а именно танцово-музикален филм „Момчетата на Димитров“. Той ще е съчетание от актьорска игра, народни танци и песни. Момчетата имат задача да изиграят танци от всички етнографски области на България. Освен това филмът ще бъде и образователен, като целта му е да популяризира българския фолклор сред децата. Създателите набират средства за осъществяването му, а повече информация може да намерите тук.

Хореограф на тази уникална формация е Теодор Димитров, чийто талант в началото на годината беше признат от ЮНЕСКО. Той има удоволствието да е официален член на Международния съвет по танци CID към ЮНЕСКО – Париж, Франция. Самият той споделя, че трябва да представиш атрактивен продукт на много високо ниво, за да привлечеш деца, особено момчета.

Теодор Димитров разказва в “Нашият ден“ за себе си и за състава:

“Започнах да танцувам като дете и то не в ранна детска възраст, а може би някъде към пети, шести клас и така до завършване на средното ми образование. По-късно осъзнах, че трябва да се занимавам с танцов фолклор. Първи професионални стъпки направих при големия хореограф Васил Герлимов, известен хореограф от Стара Загора. Реших, че имам наченки и като хореограф. Обичам да работя с деца. Комбинирах двете неща и направих частна формация, която е само от момчета.“

Защо само от момчета

“Така се получи, не е търсено. Впоследствие решихме да заложим на това, защото само по себе си е уникално за България. Просто в началото имах само три момчета, след това направих кастинг и на него се явиха само момчета. Нещо, което е прецедент изобщо за нашата страна, знаем, че момчетата не се записват масово на народни танци. Стана интересно като продукт, различаваше се по фестивали и концерти, реших да си остане така, защото е наистина уникално.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световната обиколка на Дзукеро минава през София

"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите, с които Дзукеро се отправи на новата си световна обиколка от "Ройъл Албърт хол". Голяма част от нея миналата година беше пренасрочена, в това число и първоначално обявената дата в София. Overdosed'Amore World Wild Tour започна сега с уникално шоу, продължило повече от два часа..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Филип Синапов: Да съхраняваш фолклорната традиция с упование и кураж

Певецът и радиоводещ Филип Синапов , с който "Terra Култура" среща своите слушатели, е човек, осъзнал мисията на живота си в ранна възраст. Младият музикант е посветил ежедневието си на това да съхранява първообраза и целостта на фолклорното ни наследство. Вероятно всеки ден се разминаваме с хора, които не знаят значението на думи като..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Литературен клуб „Касталия“

Само мащабният мечтател може да постигне много

Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" гостува в морската столица Варна, за да се "докосне" до "Касталия" и до детското вдъхновение. От години децата от литературния клуб към Общинския детски комплекс в града участват в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българското национално радио. Много от тях са..

обновено на 29.04.24 в 11:55
Иво Гочев и Антон Митов (от ляво надясно)

Антон Митов представя: Иво Гочев от Big Mama Scandal

Иво Гочев е основател, текстописец, композитор и фронтмен на създадената в началото на 90-те години рок група Big Mama Scandal. А бандата става първата българска рок група, излъчена по музикалния канал МТВ. Какво е общото между Том и Джери и Big Mama Scandal – умно, логично и почти научно сравнение на Антон Митов. За участието на групата в..

публикувано на 29.04.24 в 11:36