Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеографът Мартин Граховски, или човекът оркестър на малки продукции

Снимка: @martin.grahovski

Сценарист, режисьор, оператор, осветител, звукорежисьор – на терен и в постпродукция, монтажист, продуцент, но с камера. Видеографът обединява всички тези добре познати професии от миналото в едно, на базата на добри познания и умения. Той е човекът оркестър във видеозаснемането на малки продукции. Не толкова заради липсата на средства, колкото заради развитието на технологиите и на видеото като носител на информация, емоция и послания.

Младият видеограф-документалист Мартин Граховски е именно такъв разказвач на истории от ново поколение. И по-конкретно – от поколението R. То не се определя от възраст, пол или жанр, а от страстта си към фотографията и видеозаснемането. Неговите представители променят правилата на разказване.

Със своята камера и всичко онова, което може да се прибави към нея като техника, Мартин пътешества и заснема света, за да открои контрастите в него и експлозията от образи в различните култури. Определя работата си като форма на нестандартна документалистика. Старае се да създава филми, не по-дълги от 20 минути, с вдъхновяващи сюжети и истории, в които показва естествените и силни моменти от живота на хората. Такива са разказите му от изолирани населени места в държави като Непал, Индия, Лаос, Гана, Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Япония, където камерата му вдъхва живот на видеоистории, които се предават във времето и между хората. В работата си той се ръководи от непредсказуемостта на момента и от музиката, без която не може. А това, което най-много го впечатлява, е възможността да заснеме съграждането на места, които тепърва ще се развиват, и скромността на жителите им.

Мартин Граховски
Мартин е бил само на осем месеца, когато с баща му заминават за САЩ. След като майка му завършва образованието си там, семейството се мести в Канада. Летата си обаче Мартин прекарва в Севлиево. Там баба му го учи на български. Там, на 16-годишна възраст и от желание да покаже на канадските си приятели колко хубава е родната му страна, разказва и първата си видеоистория – тази за красивата българска земя, към която се завръща всяко лято.

В момента Мартин Граховски живее в София и работи по различни проекти, за които можете да научите в страницата му 3 minute media, както и в YouTube канала му. В звуковия файл обаче можете да чуете за „48 часа“ – поредица, която разказва историите на 15 български личности, в два последователни дни, и за подкаста, в който е ководещ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00