Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София се нуждае от ново законодателство за опазване на старините

Една от главните улици на Сердика, която датира от ІІ–ІІІ век.
Снимка: Венета Николова

Независимо от някои големи неясноти в регламентите за опазването на старините на София, и дори и в Закона за София – все пак беше свършена доста работа по опазването на някои (не всички) паметници на културата, като например реновирането на старата част на римския град Улпиа Сердика, като големия ремонт на катедралния храма „Св. Александър Невски“ и др. 

Дали обаче не се явява необходимост от цялостна стратегия не само за опазването на старините, но и използването за туризъм, а защо не – и за други културни цели? Все пак заради някои неуредени положения в законодателството – всички виждаме как много от старите, ценни сгради от София изчезват и дори подредбата на някои улици и квартали се променя – но не съвсем в добра посока.

Тази тема бе коментирана в предаването „Нашият ден“ от историка и бивш заместник-кмет на София доц. Тодор Чобанов. Той разказа доста подробности около историята на столичното законодателство, която датира от повече от едно столетие. Явно не всичко зависи само от параграфите и алинеите. Доц. Чобанов смята, че освен по-детайлно прецизиране на текстовете на нормативните документи – много е важно и мнението на жителите на София, както и на неправителствените организации. 

Защо и софиянци да не организират местен референдум, когато става въпрос за опазването на облика на града? 

Доц. Чобанов посочи, че гражданите не един път, и без референдум са взимали нещата в свои ръце, когато са смятали, че някой строеж не е на мястото си в квартала им. Друг важен момент според него е сериозна поправка в законодателството, която да гарантира, че отнемането на статута на някои исторически архитектурни обекти вече никога няма да се състои. Отнемането на статути се е случвало вече – още през 2003 година, именно поради някои неясноти в текстовете на законите.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Детският свят на фокус" в Столична библиотека

Всяко дете заслужава приключения, вдъхновение и неповторими моменти, приятели, игри и сърдечна подкрепяща среда! Фотоизложбата "Детският свят на фокус – истории от КОНКОРДИЯ", организирана от фондация "КОНКОРДИЯ България", ще бъде открита на 31 май от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека и ще продължи до 9 юни . Тази изложба поставя в..

обновено на 30.05.24 в 11:59
Паметник на Емилиян Станев

Спомен за Емилиян Станев (видео)

обновено на 30.05.24 в 11:01

XIV Научна конференция по онкология: Форум за иновации и обмен на опит

От 14 до 16 юни, в хотел Рила, курортен комплекс Боровец, ще се проведе XIV Научна конференция по онкология. Събитието, следвайки дългогодишната успешна традиция, отново ще събере специалисти от областта на онкологията, за да споделят ценния си опит и да обсъждат нововъведения и постижения в онкологичните изследвания и грижата за пациентите...

обновено на 30.05.24 в 10:26

Тържественото поклонение пред тленните останки на цар Фердинанд

Вчера (29 май) в двореца "Врана" политици, духовници, общественици и граждани се поклониха пред тленните останки на цар Фердинанд по време на тържествена траурна процесия.  Връщането им в България е осъществено по искане на Симеон Сакскобургготски и с разрешение на Министерския съвет. "Днес е един исторически ден за България. Това е нещо,..

публикувано на 30.05.24 в 10:19

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25